"Az emberekkel azért nem tudunk bánni, mert túlságosan sokat töprengünk azon, milyen benyomást teszünk rájuk, vagy hogyan kellene reagálnunk erre-arra. A természet viszont mindig rendelkezésre áll, hogy szelíd derengésével, lengedezésével, csobogásával, zsongásával magába fogadjon bennünket." Maximálisan egyet értünk Naoki Higashida japán író gondolataival - imádjuk a természetet. És hogy miért jó minél több időt tölteni friss illatú fák, csobogó patakok vagy csicsergő madarak között? Elmondom!
A természet...

...erősíti a tüdődet és a szívedet.
Az American Journal of Preventative Medicine nevű lapban megjelent egy tanulmány, amely a fák fontosságát hangsúlyozta. A kutatók szerint azoknak az embereknek, akik erdős területeken laknak, kevesebb esélyük van a szív-és légzőszervi megbetegedésekre. A lombok ugyanis amellett, hogy oxigént bocsátanak ki, megkötik a szennyeződések nagy részét.

...csökkenti a stresszt. Azok, akik zöld környezetben élnek, nem olyan stresszesek, idegesek és feszültek, mint azok, akiket tömbházak sora és aszfaltrengeteg vesz körül. Előbbiek szervezetében ugyanis kevesebb kortizol termelődik (a kortizol egy szteroid hormon, amit a testünk a mellékvesékből bocsájt ki akkor, amikor stressz alatt állunk), így amellett, hogy kevesebbet idegeskednek, könnyebben tudják kezelni a kiélezett helyzeteket.
...teret enged a kreativitásodnak. Gondoljunk csak bele, mennyivel jobban tudnak szárnyalni a gondolataink, ha a szabadban vagyunk! Távol az elektromos kütyüktől és más zavaró tényezőktől ugyanis valóban csak saját, egymás után felbukkanó ötleteinkre tudunk koncentrálni, finomíthatjuk őket, kiegészíthetjük, és rájöhetünk, milyen sok tervünk vár még megvalósításra!
...a legjobb terapeuta. Miközben a természet lágy ölén sétálunk vagy kényelmesen elhelyezkedve elmélkedünk, a lelkünk összeszedetté, az elménk tisztává válik, így képesek vagyunk átlátni a történéseket, megérteni és elfogadni azokat, sőt, pozitívan szemlélni az előttünk álló akadályokat. Még a legjobb pszichológus sem képes ilyen csodát tenni velünk...
...segít, hogy jobban tudj aludni. Ugye mondanunk sem kell, hogy egy kiadós séta az erdőben, vagy egy testet-lelket - jó értelemben - kifárasztó úszás, futás, gyaloglás után boldog kimerültséggel esünk be az ágyba? És olyan jót alszunk, hogy napok múlva is emlegetjük..
...energikusabbá teszi az agyadat. A kutatók egy érdekes kísérlet során jöttek rá arra, mit is tesz a természet az emberi aggyal. A résztvevők egy csoportja a városi forgatagban, füstben, villódzó fények között sétálgatott, míg a másik egy csendes, harmonikus erdőben, távol a tömegtől. Az eredmények kimutatták, hogy az előbbi csapat sokkal frusztráltabban, zavartabban viselkedett, mint az utóbbi, ahol a tagok agyi működése gyors, szinte kifogástalan volt.
...javítja a hangulatod. Bár sokszor halljuk, hogy a séta hasznos, nem mindegy, hol tesszük meg a napi adagot. A Juyoung Lee Of Chiba University vizsgálata szerint a természetben megtett séták (szemben a városi andalgásokkal) 12,4%-kal csökkentették a fentebb már említett kortizol szintjét,7%-kal a szimpatikus idegrendszer aktivitását, 1,4%-kal a vérnyomást és 5,8 %-kal a szívritmust. Ezek az adatok nagyban hozzájárultak a kísérletben résztvevők vidámabb, felszabadultabb viselkedéséhez.

...vértisztító. Azoknak az embereknek a vérképe, akik reggel és este nagyokat sétáltak a természetben, sokkal jobb eredményeket mutatott, szemben azokkal, akik a városban rótták a szokásos köröket. Nem azt mondom, hogy a friss levegő gyógyír a daganatos és más vérünkkel kapcsolatos megbetegedésekre, de amellett kitartunk, hogy nagyon sokat segít a szervezet tisztításában.

Dr. Madarasi Pál összeállítása