2014. szeptember 15., hétfő

A NATO engedély nélkül avatkozik be Irakban

Anders fogh Rasmussen NATO főtitkár elismerte, hogy az iraki hatóságok nem fordultak a NATO-hoz segítségért az "Iszlám Állam" ellen folytatott harcban.
Rasmussen az iraki kormánynak küldött nyugati fegyverszállítmányokról nyilatkozott, amiről kijelentette, hogy "a védelmi kapacitások erősítéséről szó lehet, vagy a szövetségesek hírszerző szolgálatai közti információ-megosztásról." Rasmussen azonban azt is kijelentette, hogy "minden más csak elméleti lehetőség, mivel a NATO nem kapott felkérést az iraki kormánytól a beavatkozásra."
Ennek ellenére a NATO tagállamok érintettek a konfliktusban, az amerikai légierő légicsapásokat hajt végre iraki célpontok ellen. Az ISIS nevű terrorszervezet a legmodernebb amerikai fegyverekkel van felszerelve, és ugyanerre a szervezetre hivatkozva a nyugati országok beavatkoznak az iraki kormány, vagy épp a kurd szeparatisták oldalán.
Hídfő.net | Anders fogh Rasmussen
Rasmussen kijelentése alátámasztja, hogy a NATO önhatalmúan avatkozik be Irak területén, amire az iraki kormány se engedélyt, se kérelmet nem adott. Ez annak fényében érdekes, hogy az Egyesült Államok Szíria területén is úgy akar(na) légicsapásokat végrehajtani, hogy azt a legitim szíriai kormány nem engedélyezi.
Az iraki beavatkozás magyarázataként Rasmussen a líbiai háborúra hivatkozott, ami - mint mondta - koalíciós beavatkozásként kezdődött, majd a NATO egészének részvételére terebélyesedett a konfliktus. Tehát a NATO főtitkára gyakorlatilag elismerte, hogy a tagállamok ad hoc módon időnként háborúba kezdenek valahol, aminek ha eredménye vagy nagyobb tétje van, a katonai tömb egésze mögéjük áll. Tudtán kívül ezzel a NATO létezésének okát indokolta meg Rasmussen: a katonai tömb tagjai keselyű módon vetik rá magukat harmadik világ béli országokra, ahol ha nem tudnak önerőből eredményt elérni, koalíció ál mögéjük, szükség esetén a NATO katonai gépezetének egésze. Mindennek már semmi köze a NATO eredeti céljához, ami a kommunista Szovjetunió visszaszorítása volt.

http://www.hidfo.net/2014/09/15/nato-engedely-nelkul-avatkozik-be-irakban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése