migráns hidfo.ru
Az Európai Parlament szerdán fog szavazni egy törvényjavaslatról a Frontex európai határvédelmi ügynökség átalakításával kapcsolatban. Brüszel megrémült a britek kilépésétől, és elkezdi megszervezni az uniós határvédelmet.
Kedden az Európai Parlament megvitatta a Frontex határvédelmi ügynökség átalakításának tervezetét. Az új, átalakított ügynökség jóval kiterjedtebb jogkörökkel rendelkezik majd: felhatalmazást kap arra, hogy közvetlen segítséget nyújtson olyan tagállamoknak, melyek fokozott migrációs nyomásnak vannak kitéve. Első körben várhatóan 1500 uniós határőr kezdi meg munkáját, akik a bevándorlás által sújtott határszakaszok védelmében segédkeznek majd.
Az új határvédelmi szervezet kialakításának célja, hogy megvédje az Európai Unió határait anélkül, hogy veszélyeztetné a mozgás szabadságát a schengeni övezeten belül.
A törvényjavaslat egyúttal arról is rendelkezne, hogy a tagállamok átmeneti jelleggel visszaállíthatják a határellenőrzést, ha az Európai Unió egy tagállama nem hajlandó együttműködni az uniós hatóságokkal, ehelyett beengedi a migránsokat a schengeni övezetbe.
A Frontex átalakításának ez a tervezete elsőként 2015 decemberében merült fel. Az átalakításra azt követően kerül sor, hogy Görögország és Olaszország több mint egy éven át ellenőrizetlenül, regisztráció nélkül beengedte az Európai Unió területére migránsok millióit. A két ország hatóságai nem voltak hajlandóak teljes körűen együttműködni az uniós hatóságokkal, így azok a döntéshozók is tehetetlenek voltak, akik le akarták volna állítani a tömeges bevándorlást. Az észak-afrikai és közel-keleti migránsok beözönlésének általános elutasítottsága az összeomlás szélére sodorta a schengeni övezetet; a kontroll hiánya miatt tagállamok sokasága kezdte helyreállítani az ellenőrzést az Európai Unió belső határain, ezzel korlátozva az uniós állampolgárok mozgásának szabadságát is.


http://www.hidfo.ru/2016/07/megriadtak-az-eu-megis-megvedene-sajat-hatarait/