Jeremy Corbyn hidfo.ru
Az Egyesült Királyság felül kell vizsgálja az Amerikai Egyesült Államokhoz fűződő viszonyát, miután egyértelművé vált, hogy hamis ürügyre hivatkozva indítottak háborút Irakban – mondta Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője.
Hamis ürügyre alapozott katonai agresszióként jellemezte az Egyesült Királyág iraki szerepvállalását Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője. Elmondása szerint az amerikaiak félrevezették szövetségeseiket – a brit hadsereg emiatt vett részt az iraki háborúban, ami az ország infrastruktúrájának teljes megsemmisítéséhez vezetett, emellett végzetes következményeket vont maga után az iraki társadalomban. Corbyn szerint a jövőben a korábbinál “függetlenebb” kapcsolatot kell kialakítani az Egyesült Államokkal, hogy elkerülhessék az ehhez hasonló “tévedéseket”.
“Ez a háború egy hamis ürügy alapján indított katonai agresszió volt, amit az erről készült jelentés teljes mértékben alátámaszt. A nemzetközi jogi szakértők többsége eddig is illegális beavatkozásként tartotta nyilván az Irak elleni háborút.”
A Munkáspárt vezetője szerint az Egyesült Királyság kormányának szakítania kell azzal a gyakorlattal, hogy kritika nélkül követi az amerikai külpolitikát – ehelyett egy olyan brit külpolitika alapjait kell lefektetni, ami tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és az ENSZ fennhatóságát.
David Cameron brit miniszterelnök elutasította ezt a javaslatot, annak ellenére, hogy ő maga is elismerte; Corbynnak részben igaza van. “Nem gondolom, hogy az Egyesült Államok mindig minden kérdésben tévedhetetlen, de ennek ellenére úgy gondolom, az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolatunk kifizetődő a nemzetbiztonság számára. Mindig is legjobb partnereink voltak, és együtt kell működnünk velük.” – mondta.
Corbyn 2003-ban maga is kampányolt az iraki beavatkozás ellen, és azt állította, hogy a képviselőket félrevezették. A Munkáspárt vezetője most a katonai beavatkozás katasztrofális regionális hatására hívta fel a figyelmet: párhuzamot vont a 2003-as iraki beavatkozás, a 2011-es líbiai beavatkozás, valamint a nemrég Bagdadban és Medinában történt terrortámadások közt. Az amerikaiak által kezdeményezett katonai beavatkozások többsége – amellett, hogy a nemzetközi jog szerint illegális volt – bizonyítottan hozzájárult a terrorszervezetek megerősödéséhez; a különböző országokban kezdett sorozatos beavatkozásokkal maga idézte elő a kisebb, belföldi extrémista csoportok nemzetközi terrorszervezetté válását.


http://www.hidfo.ru/2016/07/brit-baloldal-felul-kell-vizsgalni-az-amerikaiakhoz-fuzodo-viszonyt/