Olaszország legnagyobb “euroszkeptikus” ellenzéki pártja, az Öt Csillag Mozgalom tavaly novemberben indított egy petíciót, amelyhez több mint százezer ember aláírás gyűlt össze, és követeli, hogy az emberek népszavazással dönthessenek az eurozónából kilépésről. A petíció kifejti, hogy “Olaszországban és sok más országban az euró bevezetését nem előzte meg népszavazás, pedig ilyen horderejű kérdésről az emberek referendummal kell döntsenek”.
Paolo Bernadini
Paolo Bernadini, a Venetoi Függetlenségi mozgalom alapítója szerint nem csak az euró használatával van gond, Olaszország minél hamarabb ki kell lépjen az Európai Unióból. Bernadini kifejti, hogy az Európai Unió erőteljesebb mértékben központosítja a hatalmat mint a Harmadik Birodalom, és bár megjelenését tekintve ez a központosítás kevésbé látványos, a jelenlegi trend azt mutatja, hogy az Európai Unió egy erőteljes diktatúrába fordul, amitől most még meg lehet szabadulni, később viszont ez már közel lehetetlen lesz.
A Venetoi Függetlenségi mozgalom alapítója emellett geopolitikai indokokat is említ annak kapcsán, hogy miért nem támogatják az EU-tagságot: elmondása szerint egy független Észak-Olaszország az Európai Unió gazdasági korlátozásai nélkül virágzó ország lehetne Európa közepén, ami kereskedelmi központ szerepét tölthetné be Oroszország, Nyugat-Európa és a déli országok közt.


https://hidfo2015.wordpress.com/