2015. április 11., szombat

Szarkavarás megy Quaestor-ügyben

Igazi trutymógyártás zajlik a Quaestor-károsultak megmentésének ügyében. Az nyilvánvaló, hogy a hatályos szabályok szerint nem lehetett kártalanítást nyújtani - hiszen a kötvénykibocsátás világosan és egyértelműen kívül esett a Befektetővédelmi Alap hatáskörén.

Már az roppant álságos, hogy Tarsolyostul, Szijjártóstul és ETO Parkosutol az egész sztori annyira kényes, hogy muszáj valahogy betömni a milliókat bukó nyugdíjasok és más befektetők zsebét, illetve száját. A Buda-Cash károsultak magasról le vannak szarva, azok csak spekulánsok voltak, örüljenek a max hatmillának, a Quaestor ügyfelei viszont a kisemberek, akiket meg kell menteni. Hát a franc tudja, nem tűnik túl fairnek, mindkét botrány abból fakadt végső soron, hogy a górék átkúrtak mindenkit és ellopták a pénzt, s tették ezt a felügyelet szeme láttára.
A Quaestor-kötvényekre vonatkozó kártalanítást végül sikerült lenyomni a Beva-tagok torkán, bár őszintén szólva nem tudom, mit ígértek nekik, hogy belemenjenek: jelenlegi vagyonuk tízszeresét csengessék ki. Valamit biztos kaptak cserébe, vagy a jegybank fű alatt minden tagot egyenként meggyőzött arról, hogy jobb velük nem baszakodni, vagy a Bankszövetésg szerint a seggnyalás a legjobb megoldás.
Az viszont már alapból is kérdéses, miért kellett hirtelen előállni azzal is, hogy a Beva kártalanítási plafonja húsz helyett százezer euró legyen. Ezt benyomhatták volna ősszel valami salátatörvénybe, elvégre lehet abban ráció, hogy ezt a szintet érdemes kissé emelni. Hogy épp az OBA szintjére, az más kérdés, de ez nem is fontos. Nyilvánvaló volt, hogy a 30 millás határ valódi indoka nem szakmai, hanem a mostani eseményeknek szól. Nem is szólhat másnak, hiszen a korábbi években - tíz évben kábé - a csődbe ment brókercégek ügyfeleinek mindösszesen nem fizettek ki annyi kártalanítást, mint most a Buda-Cash ügyfeleknek, és akkor még a Quaestorról nem is beszéltünk. A 30 milla valójában arról szól, hogy ezt most kell valahogy kifizetni.
Fogalmam sincs, minek. Lehet, hogy Szijjártó Péter apukája a következő házra való családi hozzájárulást Quaestor-számlán tartotta és azt most ő nagyon nem szeretné elbukni. Vagy akarnak valami nagyot mondani, hogy a hőbörgők befogják a szájukat, ezért kell a hatmilliós határt feljebb tolni. Vagy mindkettő. Mindenesetre tény, hogy hiába módosítják a szabályt, ettől még a mostani botrány érintettjei nem nyernek ebből semmit. Más megoldás kellett: megemelik a határt, de a folyó ügyekre kitalálnak egy spéci szabályt. Hogy melyik a fontosabb, abból látszik, hogy a spéci szabály már benn van a Parlament előtt, az általánost pedig pár hét múlva nyújtják majd be.
A helyzet pedig úgy áll majd, hogy az OBA és a Beva mellett lesz egy Quaestor Szipacsok Alap, ahova mindenfajta jogcímen fognak pénzeket betolni. A Beva benyomja a zsét hatmilláig, aztán meg még egy adagot, amit viszont vissza is szerezhetnek abból, amit a felszámoló az eljárásból össze tudott szedni. Van egy tippem, hogy az állítólagos 160 milliárd forint vagyon, amit a vállalatcsoportnál találtak, az rohadtul nem 160, arról nem is beszélve, hogy ami ebből ténylegesen pénzzé is tehető, az még kevesebb. Vagyis a befektetési szolgáltatók betolják majd a pénzt ebbe az alapba, abban a reményben, hogy majd a felszámolás után valamit vissza fognak kapni. Hát nem tennék nagy fogadásokat arra, hogy ki fog itt jól járni.
S mi végre ez a kacifántos ügyeskedés? Hogy a felelősséget el lehessen hárítani és a szart másra lehessen kenegetni. Valójában az állam azzal járt volna a legjobban, ha kiáll Ovi és ahelyett, hogy baromságokat beszél zsinórban, azt mondja: az állam felelőssége, hogy olyan szabályozórendszer működött az elmúlt 25 évben, amely nem buktatta le a súlyos visszaéléseket, ezért az államnak kötelessége részt vállalni a kártalanításban. Ehhez kétharmados felhatalmazás kell, ehhez kérjük az ellenzék támogatását. De vajon ez miért nem volt járható út?
És egyébként Rogán Tonyó honnan a picsából tudja, hogy a Quaestornál 73 ügyfél rendelkezik 30 millió forintnál nagyobb megtakarítással? Milyen minőségében és kitől tudott ő meg ilyen információkat? Ő csak egy szaros frakcióvezető, nem kormánytag. Vagy egy ripacsnak a jegybank minden elmond hellóra?

2015.04.11.
Szárnyathy Géza



„Hol a pénzem Orbán? Ellopta a kormány”



Jókora tömeg gyűlt össze a Quaestor-károsultak tüntetésén és teljes kártalanítást követeltek. Volt kisemberezés, „nem hagyjuk”, és szemét fideszezés is.
Legalább ezerfős tömeg gyűlt össze a Quaestor-károsultak budapesti tüntetésén szombaton délután tudósítónk becslése szerint. A tömeg újra és újra azt skandálta, hogy „nem hagyjuk”, és a károsultak teljes, kivétel nélküli kártalanítását követelte. A kormány eddigi ígéretei szerint a többségüket kártalanítanák, legfeljebb az a 73 ember maradna ki, akiknek 100 ezer euró feletti megtakarításuk volt a bedőlt brókercégnél.
A demonstrálók azonban őket sem hagynák, és azt skandálva, hogy “egy mindenkiért, mindenki egyért” követelték, hogy a Magyar Nemzeti Bank fizesse a kártalanítást, ha már a matolcsysta közgazdaságtan oktatására annyi pénz van, ami több a felsőoktatási normatívánál. A teljes kártalanításhoz egy érv ott volt egy transzparensen: “befektetési kockázat ≠ befektetési csalás”.

A tömegben láttunk egy „Új szemüveget Matolcsynak” feliratot is, a készítője nyilván azt a problémát akarta kifejezni, hogy az eddigi szemüveggel a jegybanknak nem sikerült észrevennie a Quaestornál és a többi brókercégnél évek óta zajló csalásokat.

A beszédekben volt minden, kisemberezés, szemét fideszezés, orbánozás, szijjártózás, Rogán Antalt lecsalózták, és volt aki azt a kreatív ötletet fogalmazta meg, hogy a külügyet Szibériába kellene telepíteni. Elhangzott többször, hogy elég a mutyiból, és többször visszatértek arra is, hogy nem könyöradományt kérnek, hanem kárpótlást követelnek.

Fotó: Facebook
Felolvasták a követeléseiket is, a legkeményebb az volt, hogy zárolják a Quaestor tulajdonosainak és családtagjainak bel- és külföldi bankszámláit, és kobozzák el a teljes vagyonukat.
Több tüntetés is volt
Ez csak az első tüntetés volt, a Quaestor Báthory utcai irodája előtt, délután ötkor tartják a másodikat, a Batthyány örökmécsesnél. Utóbbit az MSZP-DK-PM-MLP-Szolidaritás szervezi, és a “QUAESTORBÁN – Károsultak napja” címet adták neki.
Az első tüntetést nem politikai pártok, hanem a károsultak Facebookon összeverődött csoportja szervezte, ami jól meglátszott a tömeg összetételén is. Voltak 20-30 közöttiek, családok kutyával és babakocsival, középkorúak és idősek is. Aztán a baloldali pártok rendezvényének kezdetekor egyre több lett az idős demonstráló.
A pártok által szervezett tüntetés nagyon más volt, az eseményt populista hangulat és közönségizgató szlogenek uralták. Ott is nagyjából ezren lehettek, de az első tüntetéssel ellentétben már sok volt az MSZP-s zászló és MSZP-kabátos résztvevő. Valamivel kevesebb DK-s zászlót is láttunk.
A rendezvényt József Attila Tiszta szívvel című versével kezdték, és az Örömódával fejezték. A kedvenc beszédünk a hortobágyi földmutyi egyik áldozatáé volt. A juhász csak annyit mondott: „A birka maradjon, Orbán takarodjon”.
Az eseményen felszólaltak a szervező baloldali pártok képviselői is, és arra biztatták a tömeget, hogy vasárnap, tapolcán verjenek bele még egy szöget az Orbán-kormány koporsójába.
Debrecenben is volt két demonstráció, ahol a budapesti szervezők szerint szintén ezren gyűltek össze.
Szegedről busszal mentek fel a Budapesti tüntetésre, de azok is tartottak egy flashmobot, akik Szegeden maradtak, mintegy negyvenen.

A Fidesz számára a jelek szerint a két, egymást követő budapesti demonstráció szervezői összemosódtak, ugyanis szombaton délután a párt a „baloldal demonstrációjára” reagálva közleményben azt írta, becsapják és kihasználják az áldozatokat, ahogy a csaló brókerek tették. A baloldal kampányakciót és olcsó politikai cirkuszt csinál több tízezer ember személyes tragédiájából és veszteségéből – írja a kormánypárt.
(HVG)
Bal-Rad komm: Ez a Quaestor-ügy kezdi magára ölteni a politikai kabaré minden jellegét, és rávilágít a döbrögista horda mindennél undorítóbb jellemére.
A SAJÁT BŰN ÁTTOLÁSÁRA MÁSRA-PARLAMENTI ERŐFÖLÉNYÜK BIRTOKÁBAN!
Ugyanis a napnál is világosabb, hogy a döbrögista horda nyakig benne van ebben a buliban (is) ám visszafelé mutogat.
Viharos gyorsasággal lerendezték, hogy a kárvallottak a pénzükhöz jussanak! Ez példátlan a rendszerváltás óta eltelt időszak gyakorlatában. Ráadásul az ebben az ügyben “ártatlan” bankoknak is be kell szállniuk a kártalanításba!-ami pedig a banki ügyfelek további sarcolását jelenti! A lényeg: NE AZOK FIZESSENEK, AKIK ZSEBEIBE A ZSÁKMÁNYOLT SZÁZMILLIÁRDOK VÁNDOROLTAK!
Azt ugyanis még mindig nem tudjuk, hogy hová lett a pénz?
Helyette felbőgött a narancsos rablóhorda “eemúúttnyóócéév” kórusműve.
A Quaestornál eltűnt minimum kétszáz milliárd! A döbrögista horda most azt firtatja, hogy El Qroék miért adtak a cégnek pénzt stadionépítésre? (Ez mindentől függetlenül jó kérdés!)
Most ott tartunk, hogy a bűnöző igyekszik áttolni a felelősséget a bíróságra! Nonszensz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése