A munkácsi járási Csongorról, saját házaikból, otthonaikból próbáltak besorozni fiatalembereket, olyanokat akik előzőleg már teljesítettek katonai szolgálatot – írja a karpathir
Április 7-én három rendőr jelent meg Csongor utcáin, kezükben a behívókat megtagadók listájával keresték fel a katonaköteleseket. A hadkiegészítő emberei tudván, hogy a húsvéti ünnepekre mindenki hazaérkezett, a rendőrségre bízták a mozgósítás hatálya alá eső személyek felkutatását.
A falu vezetőinél érdeklődésünkre elmondták, hogy ők előzetesen semmilyen információt nem kaptak a mai “akcióval” kapcsolatban. A rendőrség emberei váratlanul jelentek meg a faluban.
Furcsa módon rögtön egy három gyerekes családhoz tértek be mondván, azonnal velük kell mennie a családapának, mivel több behívója is érkezett és egyszer sem jelent meg. Az apa hiába mondta, hogy neki három gyereke van, és nem kell bevonulnia, a rendőröknek erről semmilyen papírjuk nem volt, ami ezt bizonyította volna. Tehát vagy elkeveredett valahol ez a papír, vagy egyszerűen csak nem akarják ezt tudomásul venni. Végül az apa hosszas magyarázkodás után tisztázni tudta magát, s mint mondta, lehet elvitték volna, ha nincs otthon a három gyerek.
Arról még nincs információnk, hogy hány embert sikerült az egyenruhásoknak otthon találni, de azt az önkormányzattól megtudtuk, hogy körülbelül 8-12 ember neve szerepelt a listán. Mind olyanok, akik valamikor szolgáltak, de a behívókra nem válaszoltak, és nem jelentek meg.

https://balrad.wordpress.com/2015/04/11/valcmanista-embervadaszat-karpataljan/