Vlagyimir Putyin orosz államfő az Állami Duma elé terjesztette ratifikálásra a Független Államok Közösségének egységes pénzpiacára vonatkozó tervezetet, melynek értelmében a régió összes országa felhagyna az amerikai dollár használatával.
A tervezet egy egységes pénzpiacot hoz létre a Független Államok Közösségéhez tartozó országok számára, ahol a tagországok felhagynak a dollár és az euró használatával, ehelyett egymás között csak a tagországok nemzeti valutáiban fizetnek. Az együttműködésben többek között Oroszország, Örményország, Belorusszia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán vesz részt, és nyitott az újabb országok csatlakozására.
Az új mechanizmus az Eurázsiai Gazdasági Unió integrációs folyamatának része, az unió ugyanis fokozatosan felhagy a dollár és euró használatával, ami az újonnan csatlakozó országok számára is elvárás lesz. Oroszország, Belorusszia, Örményország és Kazahsztán 2025-2030 közt végez a teljes átállással, addigra az unió tagállamai fokozatosan leépítik dollártartalékukat, száműzik a dollár használatát a valutaátváltás folyamatából, a tőzsdén jegyzett árak számításából, és az államközi kifizetésekből.
Az átállás folyamata részét képezi az Eurázsiai Gazdasági Unió fizetési rendszerek fejlesztésére vonatkozó programjának, amit a tagállamok 2014 decemberében fogadtak el. Az unió tagországai jelenleg a kifizetések mintegy 50%-át intézik dollárban és euróban, ez az arány alig több mint két parlamenti ciklus időtartama alatt fog 0%-ra csökkenni.
A folyamat végcélja a dollár teljes száműzése az Eurázsiai Gazdasági Unió pénzrendszeréből.
A tagállamok szintén decemberben hoztak döntést egy közös valutaövezet létrehozásáról, ami a tagállamok által létrehozott nemzeti fizetési rendszerek közti egyensúlyra épül majd. Az Eurázsiai Gazdasági Unió pénzrendszerére a nyugati országok semmilyen ráhatással nem bírnak; a bankközi tranzakciókat szintén egy saját fejlesztésű fizetési rendszerrel intézik, ami a nyugati országok által használt bankközi hálózatoktól függetlenül működik.

http://hidfo.ru/2015/09/a-fuggetlen-allamok-kozossege-felhagy-a-dollar-hasznalataval/