Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke épp az imént jelentette be, hogy az EKB elkezd eszközfedezetű értékpapírokat és kötvényeket vásárolni. Draghi szerint erre már októberben sor kerülhet.
Hídfő.net | Mario Draghi
A befektetők már ekezdték levonni a következtetéseket, ami az euró árfolyamát jelentősen kibillentette. Leegyszerűsítve a dolgot: az Európai Unió tagállamainak befizetéseiből az EKB az Európai Unió tagállamainak részvényeit kezdi el majd felvásárolni. Az Európai Stabilitási Mechanizmuson keresztül Brüsszel bármikor, bármekkora összeg befizetésére kötelezheti a tagállamokat. Mivel az EKB részvényvásárlásának engedélyezéséről döntés született, innentől már csak apróbb módosítások kérdése, hogy az EKB további forrásokat is részvényvásárlásra fordíthasson "bizonyos helyzetekben".
Mindez abba az irányba mutat, hogy az Európai Egyesült Államok felépítése elbukott a tagállamok részéről mutatkozó politikai akadályokban, és ugyanezt októbertől gazdasági alapon készülnek folytatni. Ha az EKB felvásárolja egy vállalat részvényeit, az de facto "európai állami" tulajdonba kerül. Ugyan az Európai Unió nem állam, a radikális atlantisták célja, hogy hivatalosan az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlatos föderális állammá váljon, ehhez pedig a tagállamok függetlenségének teljes felszámolását kell elérniük. Brüsszel tehát úgy kívánja áthidalni a tagállamok politikai ellenállását, hogy az EKB-n keresztül szép sorban - évek, akár évtizedek alatt - felvásárolja a tagállamok stratégiai fontosságú vállalatainak részvényeit. Az európai részvények brüsszeli tulajdonba kerülésekor pedig a tagállamoknak sem sok mozgástere marad az ellenállásra. A tagállamok kezében lévő gazdasági erő híján a tagállamok függetlenségét hivatalosan is felszámolhatják.
Mit is mondhatna a kormány, ha az EKB tulajdonában van - példának okáért - az ország összes gáz- és olajvállalata, az áramszolgáltatók, a bankok részvényei, vagy éppen a gyógyszeripari vállalatok és nagyobb mezőgazdasági érdekeltségek részvényei? Mario Draghi éppen azt jelentette be, hogy felhatalmazást adnak az Európai Központi Banknak az EU tagállamok felvásárlására, gazdasági tulajdonlására.


http://www.hidfo.net/2014/09/04/allamosit-az-europai-unio