Yoichi Masuzoe, Tokió kormányzója bejelentette, hogy Japán kizárólag amiatt fogadta el az oroszellenes szankciókat, mert az ország függ az Egyesült Államoktól védelmi kérdésekben, és diplomáciai nyomásnak voltak kitéve.
Hídfő.net | Yoichi Masuzoe
Japán júliusban fogadta el az oroszellenes szankciókat. A kormányzó elmondása szerint ellenkező esetben az Egyesült Államok "megvonta volna azt a katonai segítségnyújtást, amire a Kína és Észak-Korea jelentette fenyegetés miatt szükség van".
"Az ország nemzetbiztonsági szempontból veszélyes helyzetben van, jelentősen függünk az amerikai védelmi ipartól. Szeretnénk, ha az orosz emberek megértenék, hogy a Japán kormány kényszerpályán van, nem volt más út, mint elfogadni az amerikai szankciókat." Ugyanakkor azt is hozzátette, "mindent meg fogunk tenni, hogy javítsuk a kétoldalú kapcsolatokat Oroszországgal".
Masuzoe elmondása szerint ezt amiatt tehette meg a kormány, mert a japánok számára széles körben nem ismert az ukrán helyzet és a Krím félsziget történelmi háttere, emiatt belpolitikai kockázat nélkül teljesíthették az amerikaiak követelését.


http://www.hidfo.net/2014/09/04/tokio-kormanyzoja-japan-amerikai-nyomasra-fogadta-el-szankciokat