42630613
Hadgyakorlat Veszprém városában is?
- Hírek, kommentárok -

MTI: “Őszi gyakorlatsorozatot tart a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága.”

“A Magyar Honvédség (MH) Összhaderőnemi Parancsnoksága és alárendelt katonai szervezetei őszi kiképzési sorozatot tartanak szeptember 8. és október 17. között – mondta Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke csütörtöki várpalotai sajtótájékoztatóján.
A dandártábornok hangsúlyozta, a Közös fellépés 2014 elnevezésű gyakorlatsorozaton csaknem 1300 katona vesz részt, és 400 technikai eszközt használnak.
Böröndi Gábor kiemelte: a hadgyakorlat elsődleges célja az együttműködés erősítése az egyes honvédségi szakterületek, a szárazföldi, illetve légi egységek között.
Mint mondta, a hadgyakorlat költséghatékony, hiszen egy időben, egy helyen, Várpalota térségében zajlik majd. A fő végrehajtó katonai szervezetek az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, illetve az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred – tette hozzá a dandártábornok.
Hangsúlyozta: a gyakorlatsorozat a Magyar Honvédség életében kiemelt jelentőségű, hiszen Magyarország katonai biztonságát hivatott szavatolni a felkészített és jól kiképzett katonákra támaszkodva.
A gyakorlatsorozatban Veszprém városa is gyakorlótéri helyszín lesz, civil ruhában látnak majd el feladatot a katonák – mondta Böröndi Gábor.
Hozzátette: tizenegy főbb kiképzési eseményt foglal magában a gyakorlatsorozat, amelyben szinte valamennyi hazai katonai szervezet érintett. Elmondta, hogy a gyakorlatra francia, szerb és amerikai katonák is érkeznek majd.
A dandártábornok a civil lakosság megértését kérte, és folyamatos, naprakész tájékoztatást ígért.”
Bal-Rad megjegyzés: “A gyakorlatsorozatban Veszprém városa is gyakorlótéri helyszín lesz, civil ruhában látnak majd el feladatot a katonák…” – ez érdekes lesz. Vajon városi harcokra, vagy valamilyen más, – kifejezetten városi helyszínekkel összefüggő műveletekre készülnek fel a katonák? Akik között lesznek idegenek is?
Esetleg vegyvédelmi gyakorlat készül?
A gyakorlat városi helyszíneivel kapcsolatban a kérdések csak egyre szaporodnak. Érdeklődve várjuk a dandártábornok és a hadügyminisztérium – naprakész – tájékoztatását.





Egyelőre csak a Honvédség kötelékén belül..., de az állampolgárokkal történő szükségesség elfogadtatása már a közmédiában szerepel napi aktualitásban!

Hiteles és jól kiképzett haderő nélkül a megváltozott biztonságpolitikai környezetben egyetlen európai ország sem képezhet súlyt. A Közös Fellépés 2014 elnevezésű komplex gyakorlatsorozat a Magyar Honvédségnek, és hazánk állampolgárainak egyaránt nagyon fontos – szögezte le dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, szárazföldi haderőnem főnöke a hadgyakorlat részleteivel kapcsolatos várpalotai sajtótájékoztatóján, ma.
A 8-as főúton katonai teherautók, Veszprém közelében pedig három katonai helikopter száll úti célja felé. Két jel, ami arra utal, hogy hamarosan kezdetét veszi a haderő őszi, nagyszabású gyakorlatsorozata, a Közös Fellépés 2014. Az ukrajnai válság, valamint az Afrikában egyre növekvő Európai Uniós katonai jelenlét nagyobb, illetve kisebb mértékben más megvilágításba helyezi az MH Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő lő-és gyakorlótereken zajló kiképzési eseményeket.

Mint arra a gyakorlat végrehajtásáért felelős Böröndi Gábor dandártábornok rámutatott: az ukrajnai válság viharos gyorsasággal megváltoztatta Európa biztonságpolitikai környezetét – jellemző, hogy a NATO-csúcs gyújtópontjában is ez a kérdés szerepel – így aztán Magyar Honvédség ország védelmi képessége, valamint különleges műveleti egységeinek képességei hirtelen felértékelődtek. Nem véletlen, hogy a gyakorlatsorozat egyik központi eleme, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj úgynevezett SOFEVAL-ellenőrzése (Special Operation Forces Evaluation, vagyis a különleges műveleti erők ellenőrzése). Erre az újszerű, körülbelül 1300 (!) szempontra alapuló ellenőrzésre, mint hallhattuk, NATO-szinten eddig csupán négy országban volt példa.

A szárazföldi haderőnem főnöke ezzel kapcsolatosan hangsúlyozta: a Magyar Honvédség különleges műveleti képessége, amerikai támogatással, az elmúlt évek szisztematikus munkájának köszönhetően eljutott arra a fokra, hogy nyugodt szívvel nézhet szembe egy ilyen szintű ellenőrzéssel, ahol csak kétféle értékelés létezik: a „megfelelt”, és a „nem felelt meg”.



„Nagyon kemény munka lesz, óriási felelősség, de azt látom, hogy rendben vagyunk. Az elmúlt hét hónapban erre készültek, és ez az alapja annak, hogy a V4-es EU harccsoportban a különleges műveleti képességet majd Magyarország vezesse. Az ellenőrzést három évenként meg kell ismételni” – válaszolta ezzel kapcsolatosan honlapunk kérdésére a dandártábornok.

A különleges műveleti katonákkal kapcsolatosan még egy érdekesség: ezúttal nem csupán gyakorlótereken, hanem a megfelelő egyeztetések után, Veszprémben is fognak különféle feladatokat végrehajtani – természetesen fegyvertelenül.

A szárazföldi haderőnem főnöke holnapunknak azt is elmondta: az EU-nak Afrikában érezhetően egyre növekvő katonai-gazdasági érdekei vannak. Kiemelte, hogy európai országként Magyarország sem kerülheti ki úgymond ezt a kontinenst, amit az is bizonyít, hogy magyar katonák jelenleg is szolgálnak például Maliban, Kongóban, vagy éppen Szomáliában.



„Véleményem szerint Afrikában új kihívásokkal kell szembenéznie Európának. Katonáink az angol nyelv mellett most már a franciát is tanulják, és elkezdtük gyűjteni az ide vonatkozó tapasztalatokat. Ezért is zajlik már két éve a franciákkal együttműködve a felderítő kiképzés” – utalt a dandártábornok arra, hogy „Strong Will 2014” néven, magyar-francia, éleslövészettel egybekötött, mélységi felderítői feladatokból álló hadgyakorlat is zajlik majd a Bakonyban, illetve Újdörögdön.

A gyakorlat kiemelt céljai közé tartozik az összhaderőnemi gondolkodás elmélyítése, továbbfejlesztése is – azaz az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen-vadászgépei, valamint az MH 86. Szolnok Helikopterbázis helikopterei valós légi támogatást fognak nyújtani a szárazföldi csapatoknak. (Miközben egyébként a gyakorlatsorozat keretén belül saját kiképzéseiket is – például a helikopterek esetében ajtólövész-kiképzés – végre fogják hajtani.)

Mint már említettük, a gyakorlatsorozat több különálló gyakorlatból áll össze. Ezek egyike a nem is olyan régen elindított Harcos Program Gyalogos Haladó Tanfolyama. Ezzel kapcsolatosan Böröndi Gábor dandártábornok a honvedelem.hu-nak elmondta: a különleges műveletiek eljárásait minden katonának meg kell tanulnia.

De ugyancsak az ősz folyamán rendezik meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint a Szerb Folyami Flottila légvédelmi lőgyakorlatát, „Iron Cat 2014” néven, melyen a hadihajósok – mint elhangzott, idén először - Meteor-típusú repülőeszközökre lőnek majd. De beépül majd a gyakorlat-komplexumba – sok más gyakorlat mellett - az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 62. lövészzászlóaljból megalakított zászlóalj harccsoport felkészítése, a „Bátor Harcos 2014” is.

A sajtótájékoztató végén Böröndi Gábor dandártábornok a lakosság megértését kérte a gyakorlat ideje alatt előforduló zajhatások és haditechnikai eszközök, a megszokottnál sűrűbb mozgása miatt. Mint mondta, a haderő CIMIC-szakemberei folyamatosan a lakosság rendelkezésére állnak, és az illetékesek már a gyakorlat kezdete előtt pontos időpontokra lebontva tájékoztatta, illetve tájékoztatja az állampolgárokat.

A sajtótájékoztatót követően a szárazföldi haderőnem főnöke, és a gyakorlat illetékesei a környékbeli települések polgármestereit tájékoztatták a gyakorlatsorozat részleteiről.

Gölöncsér Miklós összeállítása