Oroszország és Kína felborítaná a mostani világrendet, de az Egyesült Államok védelmi fejlesztéseivel megakadályozza őket ebben – mondta Ashton Carter amerikai védelmi miniszter.
A miniszter ezt megelőzően nyolcnapos körúton járt Ázsiában, egyebek között a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) békét és stabilitást szolgáló, úgynevezett védelmi csúcstalálkozóján.
Carter Kaliforniában, a Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban tartott most előadást. Szerinte Oroszország “kihívóan viselkedik a tengereken, a levegőben, az űrben és a kibernetikai térben is”.
car
Az MTI az AP hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy valószínűleg most először használt ilyen kemény szavakat az Egyesült Államok volt hidegháborús ellenfelével szemben. “Mi nem akarunk hideg, még kevésbé forró háborút Oroszországgal, de senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az Egyesült Államok megvédi érdekeit, szövetségeseit, az elvi alapokon álló nemzetközi rendet és a szép jövőt, amelyre mindannyian számíthatunk. Természetesen sem Oroszország, sem Kína nem képes felborítani ezt a rendet, de próbálkozik vele” – mondta.
Kijelentette, hogy az Egyesült Államok folytatja azon akcióit, amelyekkel a tengerek szabad hajózhatóságát akarja demonstrálni, de semmilyen konkrét tervet nem említett Kínával kapcsolatban.
A dél-kínai-tengeri területi viták okoztak konfliktust Kína és az Egyesült Államok között, miután a Pentagon hadihajót vezényelt egy kínai mesterséges sziget közelébe.
(faktor)

Bal-Rad komm: Cincog a fájdalomtól a hiéna, mert a farkára lépett a Medve! Meg a Tigris!
A világ elsőszámú latorállamának külügyére szerint “…Oroszország “kihívóan viselkedik a tengereken, a levegőben, az űrben és a kibernetikai térben is”…”
Igen! Meg Oroszország és Kina hadihajói úszkálnak a legfőbb lator partjai mentén. Mint ahogyan orosz meg kínai katonai támaszpontok sorakoznak a határain. Oroszország és Kína forgatja föl Kanada és Mexiko társadalmi rendjét.
Az USA pedig maga testesíti meg a béke és a stabilitás fölkent védelmezőjét! Szerte a világban. Védelmezi az általa szervezett latorszövetséggel “… az elvi alapokon álló nemzetközi rendet és a szép jövőt, amelyre mindannyian számíthatunk…”
-De mi is ez az “elvi alapokon álló rend”?
Minden ország köteles azt és úgy cselekedni, ahogyan azt az USA óhajtja!
Hát Mr.Carter! Tudja mit? Ebből a rendből és szép jövőből nem kérünk! Van önöknek saját országuk!-hát ott védekezzen.
Persze lehet erőlködni!
megh