Szíria fővárosában helyreállt a hétköznapok biztonsága, és a város újra megtelt élettel. A helyszínre utazó újságírók beszámolói szerint hosszú távon stabilizálódik a rend, és az emberek visszatérnek hátköznapi rutinjukhoz.
Patrick J. McDonell a Los Angeles Times hasábjain számolt be a szíriai fővárosban uralkodó állapotokról. Az újságíró a Hamidija piacon szólított meg járókelőket, hogy hozzávetőleges képet kapjon az emberek hétköznapjairól és a közhangulatról. Elmondása szerint a főváros és környékén lakók többsége a katonai segítségnyújtás óta mindinkább Aszad oldalán áll, hálásak az orosz segítségért, és a főváros stabilizálása óta emelkedett a hangulat. Egyes külvárosi részekben még működnek lázadó csoportok, de ez nem befolyásolja a főváros nagy részén a hétköznapi életet, ahol már újra kinyitottak az üzletek, a piac megtelt árusokkal, az utakra pedig visszatért a közlekedés zsúfoltsága, és ez az állapot hetek óta állandósult.
McDonell szerint a Hamidija piacon megkérdezett helyiek rendre arról számoltak be, hogy bár korábban kockázatos volt a városban élni, mostanra az emberek nem kell féljenek, biztonságban járhatnak az utcákon. Az újságíró beszámolójában idézett egy a Dumar negyedben élő asszonyt, aki azt felelte, hogy “akik külföldre utaztak, idővel bánni fogják ezt a döntést”. Egy megkérdezett helyi egyetemista szintén pozitívan nyilatkozott a jövőről, elmondása szerint az emberek tisztában vannak azzal, hogy “a nehezén már túl vannak”. Utóbbi azt is hozzátette, hogy az orosz beavatkozást a többség örömmel fogadta, mert az évek alatt “besokalltak”, emiatt értékelik, hogy egy baráti ország segítségével végre rendeződik a bizonytalan helyzet. Egy környékbéli ellenőrzőpontnál állomásozó katona pedig úgy nyilatkozott;
“Az oroszok barátként segítettek rajtunk, és ezt értékeljük, de mi továbbra is önmagunkra és Istenre kell hagyatkozzunk. Kitartunk a végsőkig.”
McDonnell a Los Angeles Times számára egyértelműen leírta; a kormánypárti lakosság büszke arra, hogy egy nagyhatalom nyíltan kiállt mellettük számos ellenséggel – többek közt az Egyesült Államokkal – szemben, akik nem akarták, hogy Aszad hatalmon maradjon.
Az újságíró úgy összegezte a helyzetet, hogy lakosság egy része továbbra sincs megelégedve a több mint 40 éve uralmon lévő Aszad-család regnálásával, de abban általános egyetértés van, hogy Aszad erős pajzs az iszlám szélsőségesekkel szemben, emiatt a háború sikeres rendezése akár meg is erősítheti a fennálló rend legitimitását.


http://www.hidfo.ru/2015/11/damaszkusz-hosszu-tavon-stabilizalodik-a-rend/