2014. július 9., szerda

Japán engedélyezi a saját fejlesztésű haditechnikák exportját

Japán évtizedek óta először katonai technológiát fog exportra bocsátani, - nyugatbarát államként elsőként az Egyesült Államok PAC-2 rakétavédelmi rendszerébe fognak japán gyártású szenzorokat szerelni, amit később Katarnak értékesítenek. A Mitsubishi üzemei nagyteljesítményű infravörös érzékelőket gyártanak az amerikai Patriot rendszer számára, amire az USA egy fegyvergyártó cége, a Raytheon adott megrendelést. Japán régóta saját maga gyártja a szenzorokat saját védelmi rendszerei számára. A kormány áprilisban döntött arról, hogy engedélyezi haditechnikák exportját, 1967 óta először.
Hídfő.net | Japán szenzor a Patriot rendszerbenA PAC-2 rakétaindító rendszere
A Raytheon problémája, hogy a vállalat gyártókapacitását leköti a következő generációs PAC-3 rendszer alkatrészeinek gyártása, és nem tudnák időben leszállítani a katari megrendeléseket, melyek az utóbbi időben igencsak megszaporodtak. A katari megrendelések teljesítését azzal próbálják megoldani az amerikaiak, hogy bevonják a kollaboráns országok gyártókapacitását is.
Katar nyugatbarát országként az utóbbi évek során aktívan részt vett a térségben zajló háborúkban, tevőlegesen is támogatta a CIA felforgató műveleteit Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. 2011-ben katari zsoldosok vettek részt a líbiai rendszer megdöntésében, és jelenleg is aktívak a szíriai háborúban.
A második világháború után Japán egy többnyire pacifistának tartott alkotmányt léptetett életbe, a vereséget követően kollaboráns országként katonai téren az USA távoli protektorátusaként működött Kínával szemben. Az amerikai külpolitika most sikeresen elérte, hogy Japán részt vegyen a világ más részein zajló konfliktusokban, így könnyen lehet, hogy a közeljövőben az eddig exportra nem kiadott japán csúcstechnológia (robotikai fejlesztések, stb.) is megjelenhet a közel-keleti, vagy éppen az európai harctéren.

http://www.hidfo.net/2014/07/09/japan-engedelyezi-sajat-fejlesztesu-haditechnikak-exportjat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése