2014. július 9., szerda

Interjú Igor Sztrelkovval, a szlavjanszki felkelők vezetőjével

Egy orosz újságíró tegnap tette közzé a világhálón az Igor Sztrelkovval (eredeti nevén Igor Girkin), a szlavjanszki felkelők parancsnokával készített videoriportot. Sztrelkov, aki sikeresen tört ki a város köré fonódó ostromgyűrűből szombatról vasárnapra virradóan, jelenleg Donyeck városparancsnoka.
Hídfő.net  Igor Sztrelkov
Igor Sztrelkov, a szlavjanszki első zászlóalj hadizászlójának felavatásakor
"Múlt éjjel sikerült kitörnünk az ellenséges ostromgyűrűből, mely lényegében akkorra be is zárult. Egy elterelő akciót hajtottunk végre az ellenség szlavjanszki "stellánál" (a város határában álló betonból és fémből álló nagyméretű, városnevet tartalmazó kompozíció) állásai ellen. A páncélos csoportunk vezette a rohamot. Sajnos, és nem is fogom rejtegetni, a páncélos csoportunk nagyobb részét megsemmisítették a támadás során. Ez nem annyira van kapcsolatban azzal ... nos, sajnálatos módon hiba történt a páncélos csoportot vezető parancsnok részéről. Rossz döntést hozott, mikor a rá bízott feladatot kivitelezte. Mindazonáltal a személyzet 80-90%-át és a fegyverzet 90%-át sikerült elszállítanunk a városból. A halottak és sebesültek száma nem olyan nagy, el is ismertük azt. Szintén sikerült jelentős számban evakuálnunk katonáink családjait és más minket segítő személyeket, - azokat, akiknek a városban maradásuk életveszélyes lett volna.
Az áttörés teljes meglepetésként hatott az ellenségre. Megtettük a szükséges lépéseket az álcázás érdekében. Ebben a vonatkozásban, most várjuk azokat a hősöket, akik éppen most törnek utat hozzánk. Ők voltak azok, akik tűzfedezetet nyújtottak figyelemelterelés végett a lövészárkainkból, hogy jelenlétünk demonstrálják a védelmi állásokban. 
Folytatni fogjuk a katonai tevékenységünket. Megpróbáljuk nem elkövetni azokat a hibákat, amiket a múltban elkövettünk. Ezek a hibák, valóságban nem voltak tévedések, csupán egyszerű következményei az égbekiáltó fegyver és lőszerhiánynak. Reméljük, hogy képesek leszünk felkészülni a következő ellenséges offenzívára jóval szorgalmasabb módon és anélkül, hogy átengednénk az ellenségnek azt a lehetőséget, hogy kulcsfontosságú erősségeket foglaljon el oly könnyedén, mikor még csak pár automata fegyverünk volt. 
Riporter: Páran azt állították, hogy nyilvánvalóan elhagytad a kötelességeidet és kivontad magad a feladataid alól, sőt még, hogy elmenekültél a Krímbe, Krasznij Perekopszba. Felmontál-e vagy sem? 
- Nos, ha ez körülöttünk mind Krím lenne vagy Krasznij Perekopsz, akkor, nos....nem tudom....akkor feltételezem. De most jelenleg Donyeckben vagyok. A közvetlen feladataimmal kapcsolatban úgy tervezem, hogy védelmi minszterként holnap megalkotom a központi katonai tanácsot, amiben az összes fontos területi parancsnok megbízást kap, függetlenül a direkt kötelességeiktől. Itt fogjuk összehangolni mindazokat a kérdéseket, melyek a Donyecki Népi Köztársaság védelmével kapcsolatosak és részben itt fogunk foglalkozni a Lugnaszki Népi Köztársaság azon csapataival is, akik a mi katonai hatáskörünkbe tartoznak a katonai hadszínterünkön. 
Ezen túl, amíg valaki nem lesz kinevezve, én fogom ellátni a város (Donyeck) katonai parancsnokának funkcióit. Más szavakkal felkészítjük Donyecket az aktív védelemre, hogy biztosítsuk azt, hogy ne kerülhessen az ellenség kezére. Nos, legalább a legvégsőkig, legalább annyira, ahogy tettük Szlavjanszk esetében. 
A valóságban elegendő katonasággal Donyeck sokkal könnyebben és sokkal jobban megvédhető, mint Szlavjanszk kicsi városa.  
Riporter: Egy utolsó kérés. Attól eltekintve, hogy mennyire erősen szimpatizálok a te körülményeiddel, mint újságírónak feladatom megkérdezni ezt a kérdést: Tisztelettel azok iránt, akik Szlavjanszkban maradtak; mit tudnál mondani azoknak, akik hátramaradtak? 
- Mindenek előtt, szeretném kérni a bocsánatukat azért, mert nem tudtuk megtartani a várost. A döntésünket, hogy kitörjünk és ne a városban haljunk meg, az motiválta, hogy ne csak a helyőrséget mentsük meg - ami természetes minden parancsnok számára - de az is, hogy felismertük azt a tényt is, hogy nem tarthatjuk tovább, valamint azt is, hogy közben a város sokkal nagyobb fokú pusztítást és sokkal több áldozatot szenvedne el. 
Éppen most kaptam információkat azzal kapcsolatban - és ahogy számítottam is rá, hogy azon a tényen túl, hogy a segítőinknek és önkénteseinknek a többségét kimenekítettük, - az ellenség a mészárlással van elfoglalva. Szlavjanszkban, Kramatorszkban és Nikolajevkában. Mivel ma a parancsomra szintén visszavonultunk a helyőrségünkkel Kramatorszkból. A zászlóalj, ami védte, át lett csoportosítva ide Donyeckbe, hogy erősítse az itteni helyzetünket. Megvédeni Kramatorszkot teljesen hiábavaló lett volna védeni, miután az ellenség elfoglalta Artimovszkot. Annyit értünk volna csak el, hogy egy másik várost is körbezárnak. 
Azzal az eseménnyel kapcsolatban, hogy az ellenség mészárlást rendezett. Elsőként Artiom kerületben, még várom a megerősítést, de már néhány forrásom jelentette ugyanezt az információt., hogy az Ukrán Nemzeti Gárda bosszút áll a szlavjanszki lakosságon az elszenvedett jelentős veszteségeik miatt. Mindazonáltal, hogy mindent igyekeztünk megtenni azért, hogy elkerüljük a civil lakosság áldozattá válását, nem tudtuk megvédeni a népességet a megtorlástól. Mindazonáltal a milícia maradása és további harcai sem tudták volna őket megvédeni a káros hatásoktól.   
Akik ellenünk támadnak, azok igazi fasiszták. Fasiszták abban az értelemben, ahogy az elődeink értették ezt a szót. Szörnyek, gyilkosok, fosztogatók. Tiszta banderista rendőrség, olyanok, mint amilyenek valaha voltak. Az sem írja ezt felül, hogy elmúlt 70 év. Ők valódi nácik, akik az "egységes Ukrajna" eszméi mögé bújnak, hogy népirtást kövessenek el. És el is követik azt.
Ezért is fogunk ellenállni Donyeckben, ahogy ellenálltunk nekik Szlavjanszban is, csak messzemenőkig hatásosabban."

http://www.hidfo.net/2014/07/09/interju-igor-sztrelkovval-szlavjanszki-felkelok-vezetojevel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése