2014. július 28., hétfő

A részleges mozgósítás újbóli életbeléptetését követően egyre több anya és feleség fog össze és emeli fel hangját a tömeges besorozások ellen.

„Mi, kárpátaljaiak elítéljük a háborút és a mobilizációt” – ezt a feliratot olvashattuk ukránul azoknak a tüntető nőknek a transzparensein, akik vasárnap lezárták a Gát–Izsnyéte útvonalat.
kárp2
kárp1
A békés tüntetés – amelyet a közösségi oldalakon közzétett felhívás előzött meg – július 27-én, vasárnap este 19 órakor kezdődött egy derceni lakos kezdeményezésére az Ukrajnában jelenleg érvényben lévő részleges mozgósítás kapcsán. Az egyik résztvevő elmondása szerint a megmozduláson kb. 200 fő vett részt, amihez Rafajna, Gát , Kis- és Nagybégány, Fornos, Beregszász, Izsnyéte, Alsókerepec és Péterfalva női lakosai is csatlakoztak.
A tüntetők lezárták az Beregszászi és Munkácsi járás határánál lévő, Izsnyéte irányába vezető utat, ami hamarosan jelentős dugót okozott, ezért a résztvevők többször pár perc erejéig szünetet tartottak, hogy a gépkocsikban várakozók tovább tudjanak haladni. A helyszínen ügyeletes rendőrtiszteknek csak egy esetben kellett közbeavatkozniuk: az egyik türelmetlen sofőr a tömegbe hajtott, de szerencsére senki nem sérült meg. A sofőr ellen eljárást indítottak. Komolyabb atrocitás szerencsére nem történt.
A megjelent nők községenként képviselőket választottak maguk közül, mindegyikük megbízást kapott egy beadvány megfogalmazására, amelyet el kívánnak juttatni a megyei közigazgatás elnökéhez és más illetékesekhez.
Ma Nagyberegen békés tüntetők akadályozták meg a behívók kézbesítését, s a legutóbbi hírek szerint több kárpátaljai településen folytatódtak a demonstrációk, ezáltal Kárpátalja asszonyai is csatlakoztak az összukrajnai tiltakozó megmozdulásokhoz.
(http://www.karpatalja.ma)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése