2014. július 28., hétfő

Tovább menetel az ISIS "szent háborúja"?

Az iraki hadsereg az ISIS fedőnevű, izraeli hátszelű, arab sejkek által, üzleti érdekek mentén finanszírozott lázadók (kihasználva a megpropagált világméretű iszlámveszélyt a kereszténységre és az arab világ siíta-szunnita mesterséges ellentétét) állásait bombázta a Bagdadtól mintegy hatvan kilométerre délre található Dzsurf as-Sahr közelében, az akcióban legkevesebb tizenhét ember, köztük három civil életét vesztette - közölték egészségügyi források hétfőn, a muzulmán böjti hónapot lezáró háromnapos ünnep, az Íd al-Fitr első napján.
Egy törzsi vezető is megerősítette a bombázásról szóló híreket, hozzátéve, hogy a hadművelet helyi idő szerint hajnali egy órakor kezdődött.
A tájékoztatás szerint az áldozatok között két nő és egy gyerek is volt. A támadásban emellett tizenketten megsebesültek, őket a január óta a "szunnita" álca mögé bújtatott felkelők ellenőrzése alatt álló, közép-iraki Falludzsába szállították.
Csaknem mindennaposnak számítanak a kormányerők és a fegyveres csoportok közötti összecsapások a Bábil tartománybeli Dzsurf as-Sahr városban. Szakértők szerint súlyos csapást jelentene Bagdad számára, ha a szunnita lázadóknak sikerülne elfoglalniuk a várost, ezzel ugyanis a hadsereg elveszítené a fővárost a déli síita térségekkel, például Nedzseffel vagy Kerbelával összekötő két út egyikét.
Biztonsági források eközben arról számoltak be, hogy a rendőrség hétfőn tizenöt holttestet talált Bagdad különböző részein. Az áldozatokat, akik között három 25 és 30 év közötti nő is volt, megbilincselték és fejbe lőtték. További részleteket egyelőre nem közöltek.
Elemzők szerint a szélsőségesek, akik korábban Iszlám Állam néven "kalifátust" alapítottak az általuk múlt hónapban egy villámhadjáratban elfoglalt észak- és nyugat-iraki területeken, tovább akarják szélesíteni befolyásukat a közel-keleti országban. Megfigyelők attól tartanak, hogy a még az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat által is túl radikálisnak tartott szervezet támadásai miatt már azt rebesgetik a nyugati sajtós rossznyelvek, hogy Irak több részre szakadhat.

Gölöncsér Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése