2015. május 11., hétfő

Xi és Batyka – A kínai elnök Fehéroroszországban

Lukasenko - 'Batyka'a népének Apja
Lukasenko – ‘Batyka’a népének Apja
Ha valaki eddig bevette volna azokat a nyugati pletykákat; hogy a belarusz (fehérorosz) elnök; Alekszandr Lukasenko egyre csak távolodik a keleti szövetségeseitől, – az jó nagyot tévedett.
Az annak a tévedésnek az áldozata, mely a keleti hatalmi viszonyok és biztonságpolitikai irányvonalak meg nem értéséből adódik. – Bár azt meg kell adni, hogy erre azért az oroszok némileg még rá is játszanak, – hiszen az ellenfelet tévedésben tartani, – nem kevés lépéselőnyt jelent.
Alekszandr Lukasenko kétség kívül nem volt a Győzelem Napi Parádén május 9-én, a Vörös-téren. De ott voltak az ejtőernyősei a kínai katonákkal együtt. Ahogyan a felvonulás kezdetekor felvonult a többi szövetséges is, az azeriek, örmények, kazakok, kirgizek, tadzsikok, indiaiak, mongolok és szerbek.
Lukasenko, aki a nyugatiak szemével nézve a ‘jófiút’ jelenti a “keleti barbár társaságban” (ahogyan az atlantisták gondolnak rájuk, – de még ránk magyarokra is), – bár mi inkább úgy mondanánk ezt, – hogy Lukasenko az engedékenyebb tárgyalópartner, az Eurázsiai Unió képviseletében. – Ilyen szerepre pedig, minden nagy horderejű tárgyaláson szükség van.
De gondolják csak azt a nyugatiak nyugodtan, hogy Lukasenko számukra a ‘jófiú’, – ebben nem is kívánjuk őket különösebben megzavarni.
Ugyanakkor Lukasenko teljes jogú vezető társ az Eurázsiai Unióban, Nazarbajev és Putyin mellett, s ezzel együtt felelősségteljes vezetője hazájának, s azért maradt otthon Minszkben, hogy megmutassa népének, maximálisan velük van ezekben a válságos időkben. Hiszen ő a népe számára a ‘Batyka, – az Apa’.
Ezt persze a multikulti észjárással elég nehéz felfogni, – de ez sem baj.
A nyugat most azt könyveli el eredménynek, hogy a minszki Győzelem Napi Parádén, mely szerintük éles ellentétben állt a moszkvaival, – hiszen részt vehetett rajta 40 amerikai katona is. Kiknek a létszáma a parádén résztvevő 5 ezres létszámhoz képest, – még az 1 %-ot sem érte el.

De ezzel sincs semmi baj, a lényeg az, hogy mind Lukasenko, mind pedig a fővárosa ‘Minszk’ is jelképpé formálódott már a világpolitikában, – egy olyan jelképpé, ahol, odafigyelnek az ellenség szavaira is, – ahogyan ezt már a béketárgyalási protokoll megkívánja. Különösképpen ebben a háborúval terhelt időszakban, a donyecki és ukrán felek között.

***
De mindeközben Lukasenko, ahogy már említettük, – teljes jogú tagja az Eurázsiai Unió vezetői hármasának, sőt most már maga a kínai elnök; Xi Jinping is megtisztelte őt azzal, hogy meglátogatta saját fővárosában. Xi egyenesen a moszkvai nagy Győzelem Napi ünnepség-sorozatról érkezett, vasárnap, május 10-én.
Kölcsönös tisztelet
Kölcsönös tisztelet – Xi Jinping és Alexandr Lukasenko
A Xinhua jelentése szerint, Alekszandr Lukasenko és Xi Jinping megegyeztek abban, hogy minden téren megteremtik és erősítik  a stratégiai partnerséget a két ország között. Ezzel új korszak kezdődik a két ország kapcsolatában, hiszen egyébként 14 év óta nem járt kínai államfő Fehéroroszországban.
“Közös érdek és közös sors” – így jellemezte a két ország viszonyát a kínai elnök.
A tárgyalások
A tárgyalások – “Közös érdek és közös sors”
Komoly ipari fejlesztések indultak el, még 2013-ban, kínai segítséggel, (ennek valószínűsíthetően vannak hadiipari, technikai vonatkozásai is – a szerk,) – s a kereskedelmet is jelentősen fejlesztik; a ‘Selyemút’ vége a jelek szerint valahol itt lesz majd.
Xi külön kiemelte, hogy Kína olyan fehérorosz energetikai beruházásokba is be kíván segíteni, – melyek olcsóbbá teszik az elektromos áramot az alacsonyabb jövedelmű családok számára.
Az együttműködést természetesen egyenlő alapokon képzelik el.
Megállapodások
Megállapodások – Együttműködés, – egyenlő alapokon
Lukasenko ígéretet tett, hogy megerősítse az együttműködést Kínával és fokozza a kommunikációt és koordinációt a nemzetközi és regionális ügyekben.
(Mi a magunk részéről azt is feltételezzük, hogy Lukasenko tájékoztatta a kínai elnököt a Minszki Béketárgyalások menetéről is, valamint a lehetséges fejleményekről, s nagy valószínűséggel a másik oldalon állók viselkedéséről, szándékairól, s várható cselekedeteiről is. – Mondjuk ezt azért, mert információink szerint Xi, a jó vezetőhöz méltóan a legfontosabb dolgokról szeret a helyszínen személyesen is tájékozódni).
Az első nap tárgyalásainak befejezése képpen, Xi Jinping és Alekszandr Lukasenko közösen lucfenyőt ültetett az elnöki palota kertjében – szimbolikus jelleggel.
Közös lucfenyő ültetés az elnöki palota kertjében - szimbolikus jelleggelSzabad Riport

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése