2015. május 11., hétfő

Kisebbségek Kánaánja - A liberálisok hallani sem akarnak az autonómiáról

A székelyföldi autonómia nem képezheti alku tárgyát az RMDSZ-szel folytatandó tárgyalások során, Romániában a törvények a kisebbségeknek kedveznek - állítja az új Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke, Alina Gorghiu. A politikus a Székely Hírmondónak nyilatkozott hétvégén.
 
A liberálisok társelnöke csak egységes nemzetállamban képes gondolkodni

- Nemrég bejelentették, hogy a PNL bizalmatlansági indítványt fog beterjeszteni, és ennek érdekében tárgyalni kíván az RMDSZ-szel is. Jelenleg milyen a kapcsolat a két politikai alakulat között?

- Létezik egy párbeszéd. Jó kapcsolatról beszélhetek, és amint az RMDSZ elnöke is egy adott percben nyilatkozta, a horizont nyitott a kommunikálásra, elsősorban egy parlamenti többség létrehozására, de közép- és hosszútávon akár egy kormányzati formáról is beszélhetünk. Szeretném azonban leszögezni, hogy egyelőre nem született semmi döntés erre vonatkozóan. Május 23-án kerül sor a párt (PNL) országos koordinációs tanácsának ülésére, akkor döntjük el, hogy mikor és milyen témában nyújtsuk be a bizalmatlansági indítványt. Azt követően rövid időn belül lesznek konkrét tárgyalások az indítvány támogatása céljából, beleértve az RMDSZ parlamenti csoportját is.

- A PNL kormányprogramjában egy fejezetet sem szentelnek a romániai kisebbségeknek. Úgy vélik, a kisebbségi jogok terén minden rendben van, vagy nem tartják fontosnak ezt a kérdést?

- Úgy vélem, hogy Romániában a törvények a kisebbségeknek kedveznek, és megfelelnek az európai standardoknak. Amikor az európai partnerekkel való beszélgetések során szóba kerül a romániai kisebbségek kérdése, minden alkalommal két, rendkívül pozitív példát említek. Egyfelől azt, hogy 18 kisebbség képviselteti magát a román parlamentben, plusz a magyar kisebbség. Másfelől, Románia történelmében először van egy olyan államelnökünk, aki vallási és etnikai szempontból is kisebbségi. Nem hiszem, hogy feltevődik bármilyen diszkrimináció is a romániai kisebbségekkel szemben.

- Tehát úgy véli, hogy ez a kérdés rendezve van Romániában?

- Azt nem tudom, hogy vannak-e olyan esetek, amikor nem tartják tiszteletben a törvényeket, és ezeket el kell mondani, de törvénykezési szinten úgy gondolom, minden rendben van.

- Az RMDSZ-szel folytatandó egyeztetések során alku tárgyát képezheti a székelyföldi területi autonómia?

- Nem, kategorikusan kijelenthetem, fel sem tevődik ez a kérdés. Van egy alkotmányunk, már többször elmondtuk ezt, és úgy vélem, az RMDSZ-es kollégák megértették az álláspontunkat. Egy egységes nemzetállamról beszélünk, egy alkotmányról, amelyet tiszteletben kell tartani, és fel sem vetődik a székelyföldi területi autonómia kérdése. Úgy vélem, az RMDSZ-nek más prioritásai vannak, még azokon a területeken is, ahol a magyarság többségben van, beleértve Kovászna megyét. Az RMDSZ-nek annyi prioritása van helyi szinten - az infrastruktúra, az adminisztráció, az egészségügy, az oktatás terén és sok más területen -, hogy szerintem fel sem tevődik az a lehetőség, hogy a területi autonómia gondolata miatt blokkoljuk a párbeszédet.

- Tehát nem fogják támogatni a parlamentben a székelyföldi autonómiát célzó törvénytervezetet?

- Egészen biztos, hogy nem.
Kiss Edit
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése