A Hitelkárosultak körében elégedetlenség tapasztalható a banki elszámolás miatt, és kiábrándulás a banki érdekeket kiszolgáló politikából és jogrendből. A devizahitelesek egy része úgy érzi, hogy a Kúria tavalyi döntése és az elszámolási törvény nem hogy terheket vett volna le a vállukról, hanem ellenkezőleg, növelte eddigi terheiket – adott hangot az érintettek véleményének a Magyar Szociális Fórum hétfőn, a Pertársaság a Hitelkárosultakért önszerveződő internetes csoporthoz eljuttatott reagálásaik alapján.
– Megkaptuk az “elszámolást”: felvettünk 17 millió Forintot 2008 januárjában, a banknak – késedelem nélkül – kifizettünk eddig cirka 17.618.000Ft-ot. Most az elszámolás után a tartozásunk 18.290.714 Ft. A törlesztő részlet pontosan ugyanannyi, mint egy éve volt: 188.331 Ft/hó. Kérdés, meddig, mert még a kamatfelár periódust (4 év) is egy évre csökkentették.
– Nekünk + 25 ezer havonta! De ők most “segítenek” a családokon! Több öngyilkos, több hajléktalan. Mit akarnak még?
– Hová lett az elmúlt nyolc év alatt befizetett pénzünk? Úgy néz ki, mintha most vettük volna fel a hitelt, csak nem 20 évre, hanem 12-re. De hát akkor eddig mit fizettünk? A felvett hitel tőke részét már visszafizettük. Mi 7,5 milliót vettünk fel, és most ott tartunk, hogy 7,9 millió a tartozásunk. Mi az alkotmánybírósághoz is beadtunk egy keresetet. Arra már megjött az elutasító határozat. Ez arra jó, hogy a következő lépés Strasbourg lehessen. Nem adjuk fel!
– Be akarták tömni a szájunkat. Nem sikerült!
– Egy biztos, a kormány összejátszik a bankokkal.
– Kiemelt szöveggel írva 35.000Ft/hó májustól, a havi lebontásban 10.000-el kevesebb! Ha 3 havi a kamat, akkor hogyan írhatják le táblázatban 2020-ig a befizetések összegét? És miért hiszik, hogy mi még egyszer besétálunk a csapdájukba?
– A hitel felvételekor érvényben volt az árfolyamsáv (plusz-mínusz 15 %). Ezt 2008-ban törölték el, miután beetették a népet a devizaalapú kölcsönökkel. Ha egyáltalán volt tájékoztatás, akkor arról szólt a figyelmeztetés, hogy maximum ekkora emelkedés várható. Korrekt olyan elszámolás lett volna, amely erre épült volna.
– Ma megkaptuk az elszámolást. Hova lett a 8 év alatt befizetett törlesztő részlet? Az egy másik lakás ára lehetett volna. Ez most olyan, mintha ma vettük volna fel a hitelt, pedig az utóbbi évekbe szinte mindenünk csak a hiteltörlesztésre ment el. A család anyagilag teljesen tönkrement.
– Nekem most lett elég. 2006. decemberben felvett CHF hitelemet végig fizettük. De ez az elszámolás nevetséges. 2006. decemberben 6,4 millió forintot vettünk fel lakásvásárlásra, 25 éves futamidőre. Végig fizettük, még ha nem is sok pénzünk maradt, akkor is kinyögtük valahogy. 2012. szeptemberben az árfolyamgátba beléptünk. És mi még ezt is fizettük. Az elszámolást és a forintosítást követően a jelenlegi tartozásom 7.03.979 Ft. Az elmúlt években befizettünk 6.566.846 Ft-ot, kezdem úgy érezni, hogy ablakon kidobott pénz volt. Tisztességtelenül felszámított összeg 5847,80 CHF volt. A felvett hitel összege svájci frankban 40.065,11 CHF (2006. decemberben), most elszámolás után 30.038,52 CHF. És a havi törlesztőm pont annyi lesz, mint az árfolyam rögzítés idején forintra pontosan (62.172 Ft), legalábbis ebben az évben.
– Nekünk is megjött az elszámolás: 0 forint a tartozásuk – írták -, a 32 ezer forintos törlesztő részletet pedig 76 ezerre emelték.
– Nekem még csak levelet sem küldött a bank semmiről.
– Úgyis csak egymást védik, ha tesznek is valamit csak jelképes lesz, vagy csak színjáték. A bankok bűncselekményt követtek el a törvényalkotók pedig addig alakítgatják a törvényeket, amíg a milliárdos rablókat meg csalókat “tisztára” mossák.
(MSZF)