Pénteken Recep Tayyip Erdogan török államfő bejelentette; Törökország hazarendel 40 török katonát a Norvégiában zajló Trident Javelin hadgyakorlatról. A parlamenti képviselők a NATO-ból kilépést fontolgatják, amiért a katonai szövetség nem kezeli egyenrangú félként Törökországot.
A Nemzeti Mozgalom Párt (MHP) frakcióvezető-helyettese, Erkan Akcay hétfőn a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a NATO pszichológiai hadviselést folytat Törökország ellen, emiatt a kormány fontolóra kell vegye a NATO-ból kilépést.
“Az utóbbi fejlemények azt mutatják, hogy a NATO pszichológiai hadviselést folytat Törökország ellen. Emiatt beszélünk arról, hogy egyáltaltalán szükségünk van-e a NATO-tagságra. A szövetség számos ellenséges megnyilvánulást tett Törökországgal szemben” – mondta, hozzátéve, hogy a NATO szervezetében olyan tervezetek is terjednek, melyek Törökország területi egységének megbontását készítik elő.
A politikus megjegyezte; Ankara tiszteletben tartotta a szövetség alapelveit, miközben a NATO nem teljesítette Törökországgal szemben tett vállalásait.
“A NATO-ból való kilépést nem kell apokalipszisnek tekinteni… Ma Törökország nem az az ország, ami 1952-ben belépett a NATO-ba. Nem olyan ország, aminek a létezése a NATO-tagságtól függ. Törökország ma olyan ország, amely legitim módon megvédi a török nemzet érdekeit, akaratát és pozícióit” – mondta.

Hasan Bitmez, az Aranykor Párt vezetőhelyettese szintén Akcay álláspontját képviseli, miszerint a török kormány fontolóra kell vegye, hogy a NATO szervezetén kívül gondoskodjon saját biztonságáról.
“A NATO prioritásai a saját érdekképviseletre összpontosítanak. A szövetség pajzsként akarja használni Törökországot, amivel megvédheti magát a külső fenyegetésektől. Emiatt szükséges felülvizsgálni a NATO és Törökország viszonyát. Törökország biztonsága és a Nyugat biztonsága két külön dolog… ezt meg kell érteni. Törökország új biztonsági koncepciót kell találjon a NATO szervezetén kívül”mondta Bitmez a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva.
A politikus hozzátette; valószínűtlen, hogy a NATO a közeljövőben barátságos lépéseket tenne Törökország és szövetségesei irányába.
Időközben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bocsánatot kért a török elnöktől a norvégiai hadgyakorlaton történt incidens kapcsán.

http://www.hidfo.ru/2017/11/a-nato-bol-kilepesen-gondolkoznak-a-torok-torvenyhozok/



A
török államalapító képére lőttek Norvégiában egy NATO-hadgyakorlaton

A török államalapító Kemal Atatürk portréját használták céltáblának a NATO egy hadgyakorlatán Norvégiában. Az elkövetőt fegyelmi eljárás alá vonták, a katonai szövetség főtitkára pedig elnézést kért a török elnöktől; elmondása szerint ez az incidens nem a NATO hivatalos álláspontját tükrözi.
Miután Törökország hazahívott 40 katonát a NATO Norvégiában, Stavanger városa mellett zajló hadgyakorlatáról, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy telefonbeszélgetés során elnézést kért a török államfőtől, és azt mondta, az incidens nem tükrözi a NATO hivatalos álláspontját.
A telefonbeszélgetés során Stoltenberg elmondta, hogy az inzultust egy a norvég fegyveres erők által felbérelt civil tanácsadó követte el, akit azóta fegyelmi eljárás alá vontak. Elmondása szerint a NATO meghozta az ahhoz szükséges intézkedéseket, hogy többé ne történhessen ilyen eset.
Az incidens során a török államalapító Kemal Atatürk mellszobrának képével ábrázolták az ellenséget a hadgyakorlat során. Emellett egy másik incidens is történt, ahol a jelenlegi török államfő Erdogan nevét mutatták fel mint “ellenséges ország vezetőjét”.
A török államfő dühödt reakciót adott az esetre, és azonnal hazahívtak 40 török katonát Norvégiából. Az incidens általános felháborodást vont magával Törökországban; volt, aki visszaadta a NATO-tól kapott kitüntetéseit. Az Aftenposten szerint az inzultusért felelős norvég személyt eltávolították a hadgyakorlatokról – de az elkövetőt nem nevezték meg.
A Trident Javelin nevű hadgyakorlatot a Norvégiában az elmúlt 20 év során lezajlott legfontosabb hadgyakorlatnak tartják, melyen többek közt kibervédelmi gyakorlatokat tartottak és biológiai, illetve vegyi támadások elleni védekezésre is készülnek a “szövetséges” erők. Törökország több mint 600000 fős fegyveres erőivel a NATO legnagyobb hadsereggel rendelkező országa, az Amerikai Egyesült Államok után.

http://www.hidfo.ru/2017/11/a-torok-allamalapito-kepere-lottek-norvegiaban-egy-nato-hadgyakorlaton/