2016. január 10., vasárnap

Szíria csataterein tegnap is jobbára a szír légierő és a kormánycsapatok “vitték vállukon az ügyeket”. Nem is minden eredmény nélkül.

Aleppo tartományban a kurd milíciákkal közös műveleteik során Tel-Adzsar és Tatomrash települések környéki terorristafészkeket számoltak fel, főként a kurd tüzérség jóvoltából. A szír légierő csapásait követően ugyanis akcióztak a kurdok.
Latakia tartományban az orosz légierő készítette elő a terepet. Tel Herb, a Juba-hegy, és az 1023-as számú stratégiai fontosságúnak tartott magassági ponton lévő lázadóbázisok szétbombázása után a földi erők elfoglalták Sarraf és Dagdagane az ugyanebben az akcióban szétbombázott martalócbázisokat, és a bombatölcséreket fölhasználva fertőtlenítettek.
Daraa tartományban a katlanba zárt “An-Nuszra Dzsabhat” és a “Szabad Szíriai Hadsereg” nevű bűnbandák Sheikh Miskin, Nava és Itbay környéki csoportosulásait ritkította a szír légierő. Becslések szerint 150-200 közé tehető a kiterített latoregyedszám. A szír kormánycsapatok ebben az akcióban meg is szerezték a további sikeres műveletekhez nélkülözhetetlen Sheikh Miskin – Nava útvonal fölötti ellenőrzést.
A Homszhoz közeli Al-Karyateyn városnál a kormányhadsereg fölszámolt egy meglehetősen erős terroristafészket. A kurdok itt is nagyon kivették részüket a sikerből.
Az utóbbi napokban a fősodratú világmédiákban híressé-hírhedtté vált Damaszkusz-közeli éhező város Madayya ostromgyűrűjén keresztül tegnap egy élelmiszerszállítmányt juttatott be a damaszkuszi kormányzat. Egy erőteljes figyelmeztetés kíséretében. A figyelmeztetés a várost megszállva tartó “Ahrar al-Sham” “Dzhabhat en Nusra” és a Szabad Szíriai Hadsereg mintegy 600 latoregyedének szól. Amely banditasereglet a város civiljeit élő pajzsként használja maga előtt. (Erről a tényről a mainstreamban zokogó jogvédők előszeretettel hallgatnak szívszorító beszámolóikban.)
A figyelmeztetés pedig úgy szól, hogy az élelmiszerszállítmányt CSAKIS A CIVILEK KAPHATJÁK MEG, ÉS CSAKIS INGYEN!
Ha a gyanúja fölmerül annak, hogy a humanitárius szállítmányok továbbra sem jutnak el a lakossághoz, a hadsereg nekifog a város fölszabadításához, amit követően a katasztrófáért felelősök a NYILVÁNOSSÁG ELŐTT FOGNAK VALLANI ÉS BŰNHŐDNI!
A zokogó beszámolók arról sem szólnak, hogy a városban a hét elején is lakossági lázongások törtek ki, melyek során a helyiek követelték, hogy a bűnbandák azonnal hagyják el a várost, hiszen helyzetük teljesen kilátástalan, és csak a civilek szenvedéseit fokozzák.
A humanitárius segélyszállítmányt egyébként a damaszkuszi kormány rábízta az ENSZ helyszínre érkezett megbízottaira.
madaya-map
http://www.balrad.com/2016/01/10/sziria-32/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése