2014. december 23., kedd

Kína kikezd az IMF-fel?

Kína jelentősen növelni szeretné a befolyását a globális pénzügyi világban, ezért az utóbbi időben több bajba jutott országnak is nyújtott valamiféle pénzügyi segítséget. Ezzel lényegében a Nemzetközi Valutaalap szerepét hívja ki, noha a pontos szándékai egyelőre még nem látszanak tisztán.

A világ legnagyobb devizatartalékával rendelkező Kína minden korábbinál dominánsabb szerepet szeretne elérni a globális világban, így most elkezdett a végső hitelezői szerepben tetszelegni. Ez azt jelenti, hogy egyes bajba jutott országok hozzá is fordulhatnak pénzügyi segítségért, noha ez korábban szinte kizárólag a Nemzetközi Valutaalap (IMF) területe volt.

Most hétvégén például az oroszokat úgy segítik, hogy 24 milliárd dolláros devizaswap megállapodást kötöttek velük, hogy segítsék az ország 1998 óta látott legdurvább pénzügyi válságát. Ezen felül októbertől 2,3 milliárd dollárnyi forrást biztosítottak a nyolcadjára is csődbe ment Argentínának, aki természetesen továbbra sem fér hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz. A múlt hónapban még Venezuelát is kisegítették a kínaiak, méghozzá négymilliárd dolláros hitellel, ami igencsak jól jött a válságos ország számára.

Kína tehát egyre erőteljesebben próbálja növelni a befolyását a nemzetközi piacokon, de az egyelőre kérdéses, hogy ez mennyire lesz sikeres a hosszútávon, illetve mennyire lesz kedvező a segélyt kapó országoknak. Míg az IMF nyújtotta hitelek általában olyan feltételekkel járnak, amik az adott ország stabilizálódását segítik elő, addig Kína pusztán arra fókuszál, hogy a saját érdekeinek ágyazzon meg az adott - általában nyersanyagokban gazdag - országok esetében.
Portfolio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése