Barack Obama amerikai elnök aláírta az Oroszországgal szembeni újabb gazdasági szankciók bevezetését lehetővé tevő törvényt, de a Fehér Ház közlése szerint egyelőre nincs szándékában újabb büntetőintézkedéseket foganatosítani Moszkva ellen. A törvény az eddigi szankciókat kiterjesztené az orosz hadiipari szektorra és a Gazprom gázipari nagyvállalatra is - ezzel kapcsolatban intette óvatosságra Lavrov "kollégáját", John Kerry-t, ha az korlátozná az Ukrajnába vagy a NATO-tagállamokba irányuló gázexportot. Emellett lehetővé tenné az Ukrajnának nyújtott katonai segítség növelését - mint ezekről már korábbi cikkünkben beszámoltunk.

A törvény a Fehér Ház kérésére nem tartalmaz kötelezően életbe lépő szankciókat, így biztosítva széles mozgásteret Obamámak. Konkrétan az szerepel a jogszabályban, hogy az elnök lemondhat a szankciók bevezetéséről, ha megítélése szerint ez az ország nemzetbiztonsági érdekeit szolgálja.

A jogszabályban szereplő amerikai katonai segítség növelésére reagálva Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes közölte pénteken, hogy mindenfajta megbeszélések és tervek az Ukrajnának történő fegyverszállításról, ellentétesek az ukrán válság békés rendezésének céljával. Oroszország álláspontja az, hogy a nemzetközi közösség nem teheti még ingatagabbá az ukrajnai helyzetet, hanem a békés rendezést, az alkotmányos reform végrehajtását, illetve Kijev és Délkelet-Ukrajna párbeszédét kell ösztönöznie - tette hozzá Meskov.


Hírfigyelő Szolgálat