Az Oroszország által Franciaországtól rendelt két Misztral helikopter-hordozó hajó legénysége elhagyta a Saint-Nazaire kikötőt és még karácsony előtt hazatérnek szeretteikhez Oroszországba. Franciaország ugyanis a szerződésben tett vállalásai ellenére nem adja át a hajókat a megrendelőnek. A hajók átvételére és Oroszországba juttatására kiküldött legénység hat hónapot töltött Franciaországban, de mostmár csak akkor térnek vissza, ha Párizs mégis a hajók átadása mellett döntene, mielőtt Moszkva megindítja a kártérítési pert.
Vlagyimir Putyin két napot adott a franciáknak, hogy átadják a hajókat, vagy visszafizessék a befektetett pénzt. Mivel ez nem történt meg, Moszkva már előkészítette a dokumentumokat a Nemzetközi Bíróságon indított kártérítési perhez.
A pernek már most érezni előszelét, Franciaország megbízhatatlan üzletfél képét alakítja ki magáról a nemzetközi porondon. Többek között India korábban 126 Rafale vadászgépet rendelt Párizstól, de már felvetette; számolnak azzal, hogy a francia fél nem tud eleget tenni a vállalásoknak. Kérdéses azonban, hogy a két Misztrallal mit kezdenek. A hajók jelenleg navigációs rendszerek nélkül, fegyverzet nélkül állnak a kikötőben. Se a NATO, se más ország nem fogja megvenni őket, ami a francia költségvetésre katasztrofális hatást gyakorolhat.
Hídfő.net.ru | Misztral
Az Egyesült Államok régóta nyomást gyakorol a francia kormányra, aminek hatására több alkalommal is elhalasztották a hajók átadását. Az amerikai kormány utasítására Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hivatalos ajánlatot tett Párizsnak, hogy ne adják át a megrendelt hajókat az oroszoknak, ehelyett Washington venné meg azokat. Mint kiderült, a NATO éves költségvetésének kétszeresét kellene kártérítésként kifizetniük, ha nem teljesítik a megrendelést, így a NATO egyértelműen nem veszi meg a hajókat.
Franciaországnak viszont számolnia kell azzal, hogy rengeteg, jövőbéli megrendeléstől esik el, mivel ez a lépés azt mutatja, hogy a francia fél nem képes eleget tenni a szerződésben tett vállalásoknak, ha politikai nyomásgyakorlás áldozatává válik. A hajógyár szakszervezete már felhívta a figyelmet arra, hogy ez Franciaország részéről a függetlenség és önálló döntéshozatal hiányának beismerése.
http://www.hidfo.net.ru/2014/12/19/franciaorszag-nem-adja-misztralokat


Embargó alatt marad a két orosz helikopterhordozó anyahajó - ezt kürtölik a nyugati sajtók. Az Európai Unió december 18-án amerikai nyomásra elfogadott újabb szankcióinak értelmében az orosz haditengerészet nem kaphatja meg a két, Franciaországban megépített Mistral-osztályú, helikoptereket is hordozó partraszállást támogató hajóját. Pedig még nem régen a franciák úgy nyilatkoztak és biztosították az orosz felet, hogy ők márbizony leszállítják a megrendeléseket Oroszország felé. Hiszen ez hatalmas, pótolhatatlan veszteségekkel jár a francia tengerközi-hadiiparban. Valamivel befenyegethették őket ezekszerint az amerikai-eu korporációtól, mert nem igen vall józan észre Putyinnal újat húzni. A medve - nagyon bölcsen - biztosan nem felejt!

A VLAGYIVOSZTOK és a még építés alatt álló SZEVASZTOPOL - van humora Putyinnak - így a most bevezetett szankciók idejére Franciaországban marad. December 18-án délben a SZMOLNYIJ fedélzetén Oroszország felé hajózva elhagyta Saint-Nazaire kikötőjét a VLAGYIVOSZTOK és a SZEVASZTOPOL átvételére érkezett közel 400 haditengerész. A SZMOLNIJ és az orosz tengerészek még június 30-án érkeztek Franciaországba, hogy a megfelelő gyakorlati képzést követően az orosz haditengerészet leendő két legnagyobb hajóegységét átvegyék és Oroszországba hajózzák át.
Bíró Dalma