Európai érdek a lehető legszorosabb együttműködés Kínával, ezért is nagy siker, hogy a Bank of China Budapesten nyitotta meg kelet-közép-európai regionális központját - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a kínai nagybank fióktelepének ünnepélyes megnyitóján.


Tehát európai érdek...
Talán csak nem Kína vállalta be az EURÓPAI UNIÓ rész-, esetlegesen teljes finanszírozását? A válasz egyelőre rejtett pozicióból várja az igazság pillanatát. De vannak olyan nyílt titkok, tények, miszerint a Dagobert bácsis dollárba fürdő USA-t már csaknem 60%-ban Kína finanszírozza -mivel nincs fedezet a dollár mögött, hiába nyomják a billiárdnyi fecnijüket ki nap mint nap - vagyis részben felvásárolta. Mivel Amerika már régóta felélte önmagát.
Na most a kérdés adódik, hogy vajon Európa is belefulladhat-e a hedonizmus mocsarába?
Nem tudni. Mivel itt még léteznek valamilyen mértékben aranytartalékok - lásd egyre több EU-tag veszi vissza aranykészletét, biztosan nem véletlenül - ami arra is enged következtetni, hogy ezek az országok azon nyomban visszakoznak nemzetgazdasággá, mihelyest az uniós olvasztótégely elsüllyedne gazdaságilag. Így itt csak a leszakadó térségekben kereskedhet Kína ilyen szándékú törekvésekkel. Vajon Magyarország rendelkezik-e megfelelő aranykészlettel, vagy a süllyedők közé fogunk tartozni? Szó se róla, mi támogatjuk a keletorientációjú politikát - egyrészt az őseink miatt, másrészt keleten ébredt újjá a nemzeti öntudat és valósított meg nemzetállamot jelenleg a világon.
De kizárólag gazdasági alapokon képzelhető el egymás értékeit elismerve és nem egy újabb pénzgyarmatosító módozatot elfogadva.

Bíró Dalma