Alig néhány órával azután, hogy a Pierre Moscovici volt francia pénzügyminisztert kinevezték az Európai Bizottság gazdasági biztosává, Franciaország bejelentette, hogy nem tudja tartani a Brüsszel által előírt 3%-os költségvetési hiánycélt.
Hídfő.net | Pierre Moscovici
A korábban a francia gazdaságért felelős miniszter az egész Európai Unió tagállamainak költségvetéséért lesz felelős. Feladata pontosan az lesz, hogy betartassa az uniós tagállamokkal, ami saját hazájában sem sikerült.
Franciaország nem fogja tudni tartani a 2015-ös határidőre megszabott hiánycélt, annak ellenére, hogy a szociális kiadásokat jelentősen megvágta és megszorító intézkedéseket léptetett életbe. A hivatalos indoklás mindezt a források hiányára vezeti vissza, vagyis nem a felelős politikust, hanem a bevételi oldal statisztikáját okolja a kudarcért. Franciaország a közelmúltban csökkentette a társadalom gazdagabb rétegeinek adóterheit, ami több más tényezővel együtt nulla gazdasági növekedéshez, csökkenő adóbevételekhez és deflációhoz vezetett.


http://www.hidfo.net/2014/09/13/hazai-koltsegvetest-sem-tudta-rendbe-tenni-most-az-egesz-eu-t-kapja