Hasszan Rohani, az Iráni Iszlám Köztársaság elnöke megtette első hivatalos látogatását Kazahsztánban, ahol Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel találkozott.

A megbeszélés témáját tekintve is különleges volt; egy Kazahsztán-Türkmenisztán-Irán útvonalú vasútvonal létesítését tárgyalták meg, amit kivezetnek egészen a Perzsa-öböl partjaihoz. Türkmenisztán korábban már befejezte a szállítási útvonal ráeső részének építését, az új vonal már használatra kész.
Ez az új szállítási útvonal akár 10 millió tonna rakomány szállítását is lehetővé teszi az Oroszországi Föderációból a Perzsa-öbölbe és vissza. A már létező orosz-kazah vasúthálózat pedig összeköttetést biztosít Kína és Európa felé, így az építkezés stratégiai jelentőségű; Irán aktívan részt vehet az eurázsiai kereskedelemben, emellett Oroszország és Kína közvetlen hozzáférést szerez a Perzsa-öböl kikötőihez, aminek elérése mindeddig igen körülményes volt.
A vasúthálózaton felül az úthálózatok összeköttetéséről is tárgyaltak a felek. Kazahsztán végez a Nyugat-Európához, valamint Nyugat-Kínához vezető autópálya-hálózat építési munkálataival, ami szintén Irán előnyére válik. Az új szállítási útvonalak átadása még ezév novemberében megtörténik.


http://www.hidfo.net/2014/09/13/oroszorszag-kozvetlen-hozzaferest-szerez-perzsa-obolhoz