A szlovák SPP gázvállalat jelentése szerint már harmadik napja kevesebb gázt kapnak az orosz gázmezőkről, mint a szerződésben foglaltak szerint kellene.
Miután Lengyelország állami gázvállalata ugyanerről számolt be, a szlovák SPP is bejelentette, hogy már harmadik napja 10%-al kevesebb gáz érkezik az országba Ukrajnán át. A gázvállalat közleményében azt is hozzátette, hogy ez nem érinti a fogyasztókat, mert Szlovákia elegendő gáztartalékkal rendelkezik.
Korábban a lengyel PGNiG hasonló esetről számolt be, Lengyelország szintén a rendelt mennyiségnél kevesebb gázt kapott Ukrajnán keresztül. A PGNiG szerint a Gazprom nem szállítja a kért mennyiséget, a Gazprom azonban tagadta, hogy kevesebb gázt adnának el Lengyelországnak. Az egyébként jelentős gázmennyiség így feltehetőleg Ukrajna területén tűnik el.
Mivel korábban se Magyarország, se Szlovákia nem kapott kevesebb gázt a rendelt mennyiségnél, a kiesés kizárásos alapon az ukrán gázvezeték-hálózat Lengyelország felőli szakaszán "esik meg". Nem kizárt, hogy Lengyelország a színfalak mögött ezen az úton értékesít földgázt Ukrajnának: a lengyel fél előzetes diplomáciai engedményt ad Kijevnek, miszerint nem az ukrán kormányon fogják számon kérni a kieső gázmennyiséget. Kijev így feltöltheti saját tározóit még a fűtési szezon előtt (Ukrajnának 3-4 napi fűtésre elegendő tartaléka van). Lengyelország pedig újabb muníciót kap az Oroszország elleni "töltött pisztolyba", ugyanis erre hivatkozva a Gazpromot tudják vádolni a szerződés megszegésével.
Ha nem ezen az úton, hanem nyíltan támogatnák a kijevi rezsimet - reverz gázszállítással - az esetben a reverz gázszállítást megvalósító országok követnek el szerződésszegést. A Gazprom erre már felhívta a V4 országok figyelmét, amit azok Washington nyomására figyelmen kívül hagytak.
Vörös kör: az ukrán gázvezeték két szakasza, ahol "eltűnik" a földgáz
Mivel Magyarország egyelőre nem publikál arra vonatkozó információkat, hogy kevesebb gázt kapnánk Ukrajnából, nyilvánvaló, hogy Ukrajnában nem a fővezetéken érkezik kevesebb gáz, hanem előbb a lengyel, majd a szlovák leágazó szakaszon csapolták meg a vezetéket.
Ha a V4 tagállamai hihetően akarják megvádolni a Gazpromot szerződésszegéssel, nemsokára Magyarország is bejelenti, hogy kevesebb gázt kapunk Ukrajnából. Vajon lesz a kormánynak bátorsága egy ilyen húzáshoz?


http://www.hidfo.net/2014/09/13/szlovakia-engedelyezi-gazvezetekek-megcsapolasat-kijevnek