2015. április 15., szerda

Megszűnt a szabadkőműves véleményoldal

A márciusi napfogyatkozást követően befejezte működését a Galamus.hu ideológiai vélemény-portál. G mint “Gaia” (az olvasók kedvéért G mint “Galamus”) – a portál önmeghatározása szerint humanista, európai szellemiségű, és a modern polgári Magyarország irányába elkötelezett volt.
G mint Gaia a francia szabadkőművesség humanizmusát, a tradicionális társadalmak felforgatása utáni értelemben vett európaiságát, modernizmusát és polgári eszméjét képviselte Magyarországon. A főszerkesztő búcsúlevelében kifejti, hogy egy ilyen véleményoldalra se igény, se érdeklődés nem volt, emiatt tevékenységük is fölöslegessé vált. Az atlantizmus ideológiai hátterét Magyarországon megjelenítő “értelmiségiek” tevékenységük befejezésével indirekt módon elismerték, hogy az általuk képviselt ideológiát sikertelenül próbálták Magyarországra erőltetni. A főszerkesztő búcsúlevelében kitér arra, hogy
“egy ilyen portál fejlesztésében, olvasók és szükségletek hiányában, rajtunk kívül senki sem látott fantáziát. Így aztán egy arasznyit sem bővültünk, sem a tartalom, sem a szerkesztőség. És ha már az írásnak nem látom értelmét, annak végképp nem, hogy továbbra is az egész életemet felfalja egy ilyen végső soron kudarcos kísérlet.”
Sokévi működése során a Galamus csoport nem tudta elérni, hogy az általuk vallott, a francia szabadkőművesek által évszázadokkal ezelőtt megfogalmazott ideológia a fiatal magyar értelmiségiek körében befogadásra leljen.
Annak ellenére, hogy az oldal működését befejezte, felmerül annak lehetősége, hogy a mögötte álló csoportosulás tagjai a jövőben az új politikai környezetben is megpróbálnak véleményformálóként visszaszivárogni a közéletbe, egy egészen más politika és ideológia képviseletében. Ennek okán az oldal tartalmát elmentettük, az azzal kapcsolatba kerülő személyek kilétét megőrizzük, hogy egy esetleges pálfordulás esetén az új politikai rendszerben adott helyzetben feleleveníthessük múltbéli tevékenységüket.
Hazánk jövőjéről nem idegen eszméket képviselő érdekcsoportok, hanem egy új szellemi elit kell határozzon. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szabadkőműves “értelmiségiek” több évszázaddal ezelőtt megfogalmazott ideológiáit a jelenkorban képviselő személyek meghatározó szerepet tölthessenek be a közélet formálásában.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése