2015. április 15., szerda

Novak: az Európai Unió jobban teszi, ha kizárja az üzletből a politikai tényezőt

Alexander Novak
Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter szerint Európa gázimporttól való függése 2025-re a mostani 200 milliárd köbméterről több mint 300 milliárd köbméterre növekedhet, emiatt az Európai Unió jobban teszi, ha kizárja az üzletből a politikai tényezőt és visszatér a konstruktív párbeszédhez. Novak a Rosszija24-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a 10 milliárd köbméteres azerbajdzsáni gázbehozatal nem több mint csepp az európai gázfelhasználás tengerében, és rövid távon lehetetlen más forrással kiváltani az orosz gázbehozatalt.
Az energiaügyi miniszter emellett újra emlékeztette az Európai Bizottságot, hogy a Török Áramlat folytatásának megépítésére egyre kevesebb idejük van. Oroszország 2019-ben végleg leállítja az Ukrajnán keresztül haladó gáztranzitot, addig az Európai Unió meg kell építse a Török Áramalaton keresztül érkező gáz fogadására alkalmas infrastruktúrát, ellenkező esetben Európa gáz nélkül maradhat, Oroszország pedig az ázsiai partnereknek fog értékesíteni.
2013 augusztusában Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje információkat szivárogtatott ki arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok több mint kétezer zsoldost vont össze Bécs környékén, és nemsokára megkezdődhet Ukrajna destabilizálása. Razumovszkij elmondása szerint ennek célja, hogy az Egyesült Államok román cégek bevonásával saját kézben monopolizálhassa az Európába irányuló gáztranzitot. Ukrajna destabilizálása 2013 novemberében megkezdődött. 2014 február végére a legitim ukrán kormányt eltávolították a hatalomból, és a puccsal hatalomra jutott atlantista kormány megkezdte az ország energiahálózatának privatizálását a nyugati befektetők számára.
Oroszország nem engedi, hogy Washington monopóliumot építsen ki az épülő Eurázsiai Unió kellős közepén, emiatt az amerikai befolyás alá került Ukrajnán át irányuló gáztranzitot végleg beszüntetik. Európa gázellátása ehelyett Törökországon keresztül lett biztosítva. Törökország Eurázsiai Gazdasági Unióhoz történő csatlakozásáról idén januárban kezdődtek meg a tárgyalások.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése