Oroszország és Belorusszia azon munkálkodik, hogy kiépüljenek a kapcsolatok az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió közt – áll egy vasárnap kiadott külügyminisztériumi közleményben.
Oroszország és Belorusszia szoros együttműködést folytat annak érdekében, hogy létrejöjjenek az intézményes kapcsolatok az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió közt – áll a két ország külügyminisztériumai által vasárnap kiadott közös közleményben.
„Az Oroszországi Föderáció és a Belarusz Köztársaság tovább folytatja együttműködésük koordinálását az Európai Unióval, és törekszenek arra, hogy az Európai Unió és Eurázsiai Gazdasági Unió közt intézményes kapcsolatokat hozzanak létre.”
A közlemény szerint a két ország mostanra olyan fenntartható együttműködést alakított ki, ami lehetővé teszi a felmerülő nehézségek gyors és közös rendezését. A két ország szoros együttműködést alakított ki többek között a terrorizmus elleni harc terén.
A közlemény szerint „a terrorizmus ellni harc csakis kollektív alapon, átpolitizálás és kettős mércék használata nélkül, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival és az ENSZ globális terrorellenes stratégiájával összhangban lehetséges.”
Az ukrán helyzet kapcsán a közlemény hangsúlyozta, hogy annak katona megoldása nem lehetséges, kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel, a minszki egyezménnyel összhangban megoldható.
Az Oroszország, Örményország, Belorusszia, Kazahsztán és Kirgizisztán által alkotott Eurázsiai Gazdasági Unió egy nemzetközi szervezet, amely – az EU korábbi formájához hasonlóan – az áruk és szolgáltatások szabad mozgása révén törekszik a gazdasági integrációra.

http://www.hidfo.ru/2017/06/intezmenyes-kapcsolatokat-kell-letrehozni-az-eu-es-az-eurazsiai-unio-kozt/