A kormány a hatékony terrorellenes küzdelem érdekében egy javaslatcsomaggal és egy új alaptörvény-módosítással készült el a napokban. Közös bennük az, hogy valószínűleg az ellenzék ellenállásának köszönthetően jelentősen felpuhultak a tervezetek, több kényes pont is kikerült belőlük.
A Fidesz többek között visszatáncolt az internetforgalom fokozott ellenőrzésétől, a terrorvészhelyzetet már csak 15 napra lehetne kihirdetni, továbbá a módosításban már a nyilvános rendezvények tilalma sem szerepel. A hvg.hu szerint most már az sem kizárt, hogy az alaptörvény-módosítás kapcsán az összes pártot sikerül majd a tárgyalóasztalhoz visszacsalni, sőt, akár még meg is egyezhetnek egymással.
Új javaslatcsomag a terrorizmus ellen
Pintér Sándor belügyminiszter kedden délután benyújtotta az országgyűlésnek a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes javaslatcsomagját. A tervezetből az olvasható ki, a kormány felfedezte, hogy létezik az internet. Megfogalmazásuk szerint „reális veszélyt jelent”, hogy a bűnözők a hagyományos hírközlési szolgáltatóktól áttértek az internetre. Emiatt megteremtenék annak lehetőségét, hogy „a szolgáltató köteles legyen megadni mindazokat az adatokat és információkat, amelyek a titkos információgyűjtés eszközeinek, módszereinek alkalmazásához nélkülözhetetlenek, így a titkosítási szintet érintő információkat is".
A rendőrségről szóló törvény módosításai között kiterjesztenék a terrorizmust elhárító szerv feladatkörét is, így a TEK (Terrorelhárítási Központ) a jövőben a védett személyekhez kapcsolódó személyvédelmen túl, kijelölt létesítményvédelmi feladatok ellátására is jogosult lesz. A törvény lehetővé tenné azt is, hogy a rendőrség a határterületen, a határátkelőhelyeken kívüli terület őrzése érdekében, valamint az állam működése szempontjából kiemelten fontos, illetve a kormány által létesítménybiztosítási intézkedésre kijelölt területeken képfelvevő és felderítő eszközöket helyezhessen el.
A TEK után itt a TIBEK
A BM intézkedési csomagjának lényeges eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEKK) a továbbiakban nemzetbiztonsági szolgálatként Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) néven működik majd tovább. A tervek szerint a TIBEK koordinálná majd azt a rengeteg információt, amely a szakszolgálatokhoz befut terrorizmussal vagy szervezett bűnözéssel kapcsolatban. A szervezet összesíti és elemzi az információkat, majd továbbítja a kormánynak. Ebben a szerepben a kormány nemzetbiztonsági döntéseit segítő legfontosabb szervezete lesz majd.
Az új szervezettel együtt kell működnie a rendőrségnek, a menekültügyi hatóságnak, a katasztrófavédelemnek, de a NAV-nak, sőt a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerveknek is. Mint ahogy külön kiemelték: „a TIBEK eredményes feladatellátásának nélkülözhetetlen feltétele a teljes informáltság, az állami szervek adatállományaihoz, valamint a központi államigazgatási nyilvántartásokhoz történő hozzáférés normatív szabályozása”.
Az irányítási jogkör a nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter, vagyis Pintér Sándor kezébe kerül. A Központhoz rendvédelmi, de honvédelmi szervektől is vezényelhetnek majd állományt.
Puhulnak a tervezetek
A keddi napon nyilvánosságra került javaslatcsomagból több olyan problémás elem is kikerült, amelyet korábban az ellenzéki pártok aggályosnak találtak, például a titkos kommunikációra alkalmas szoftverek használóinak, később szolgáltatóinak börtönnel való fenyegetése. Fontos változás, hogy az új tervezet szerint már nem tilthatja meg a felelős miniszter a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvények látogatását sem, ahogy ez a korábbi változatban szerepelt.
A hvg.hu által ismertetett terrorellenes alaptörvény-módosítás legújabb vázlatában is felfedezhető több olyan pont, amelyből a kormánypárt visszatáncolt. Többek között kikerült a tervezetből a tévéstúdiók elfoglalása és az internetforgalom fokozott ellenőrzése is. A módosításban már a nyilvános rendezvények tilalma sem szerepel, továbbá kijárási tilalom sem található. Ezen kívül nem szerepel az ország biztonságát veszélyeztető személyek, államok, stb. tulajdonjogának korlátozása. A legnagyobb változtatás talán az, hogy már csak 15 napra lehetne kihirdetni a terrorvészhelyzetet.
Várják vissza az ellenzéket a tárgyalóasztalhoz?
2016 januárjában a Fidesz egy teljesen elfogadhatatlan alaptörvény-módosítást tett le az asztalra: bár a kormányoldal azt kommunikálta, hogy a javaslat alapvetően arról szól, hogy terrortámadás esetén a hadsereget is be lehessen vetni, a módosítás konkrét szövege alapján egészen másról lett volna szó. A kormány saját hatáskörben bevezethetett volna egy sor súlyos jogkorlátozást a kijárási tilalomtól az internet ellenőrzéséig, pontosan meghatározott feltételek nélkül.
Nem is csoda, hogy az összes ellenzéki párt – még a rendpárti Jobbik is – egyből kijelentette, hogy semmiképpen sem támogatják a fideszes javaslatokat. Áprilisiban – valószínűleg a brüsszeli merényletek hatására – újra elővették az alaptörvény-módosítást, továbbá néhány kérdéses pontjához hozzá is nyúltak, azonban pont a lényeges dolgokban nem engedett semmit sem a Fidesz. Úgy tűnik, a kormánypárt most kész visszalépni…
Feltűnő, hogy most mindkét, a kormánypárt által benyújtott tervezetben több olyan rész is eltűnt, amelyet korábban az ellenzék kifogásolt. Igaz, az még nem világos, hogy az említett részek az ellenzéki tiltakozás hatására kerültek-e ki, vagy azért, mert az említett intézkedések végrehajthatóak más jogszabályok alapján isírja a hvg.hu. Az új, lecsupaszított módosító csomagról a mai nap tartanak ötpárti egyeztetést.

TényTár