A konvoj, amely 550 katonából, 150 katonai gépkocsiból, valamint 54 szállítókocsiból áll, hétfőn este 10 óráig hat csoportban hagyja el a Brünnhöz közeli vyskovi kaszárnyákat – közölte Monika Nováková, a Vyskovi Katonai Akadémia szóvivője. A konvojban több Stryker típusú lövészszállító harcjármű is van.
Cseh és szlovák források is azt jelezték, hogy a katonai konvoj áthaladása közlekedési problémákat okozhat az autópályán. Az amerikai katonák, akik a bajorországi Vilseckben lévő amerikai támaszpontról indultak Csehországon és Szlovákián át Magyarországra, cseh közlések szerint a NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatán vesznek részt Magyarországon.
A konvoj, amelyet a cseh katonai rendőrség vezet és biztosít, Lanzhotnál lépi át a szlovák-cseh határt, majd a D2-es autópályán haladnak egészen Pozsonyig, és várhatóan Rajkánál lépnek be magyar területre. Az amerikai katonai gépkocsik maximális haladási sebessége 80 kilométer óránként.
Az amerikai katonai konvoj előőrsével Prágában a Ruzyne kaszárnyákban Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is találkozott. Az amerikai hadsereg konvojai legutóbb idén márciusban vonultak át több kelet-európai ország, köztük Csehország területén, a NATO keleti tagállamainak védelme iránti amerikai elkötelezettséget demonstrálva.
Tüntettek a szlovák-cseh határon a NATO-konvoj áthaladása miatt
Több mint száz tüntető tiltakozott este a szlovák-cseh határon a konvoj áthaladása miatt, amelynek tagjai a németországi Vilseckben lévő laktanyájukból, Csehországon és Szlovákián keresztül a magyarországi Brave Warrior gyakorlatra tartanak.
A szlovák, orosz és szír zászlókkal, valamint “Amerikai gyilkosok menjetek haza” és hasonló feliratú transzparensekkel felszerelt autókkal a határhoz érkezett tüntetők eredeti terveik szerint időlegesen fel akarták tartóztatni a katonai konvojt. Ezt azonban megakadályozta a rendőrség, amelynek egységei a tiltakozókat nem engedték a konvoj útjába. A másfélszáz járműből álló, mintegy 640 katonát szállító konvoj így hétfőn este fél kilenc körül fennakadások nélkül haladt át a brodskéi határátkelőn.
A konvoj Szlovákián való áthaladása ellen tartott tiltakozó megmozduláson többnyire különböző civil és politikai szervezetek képviselői vettek részt, egy néhány tucat fős csoportjuk délután Pozsonyban gyűlt össze, s onnét indult a határhoz.
“Ennek a konvojnak a katonáit háborúk szítóinak tartjuk” – mondta a megmozdulás okairól az MTI-nek Suleyman Jalal, a tiltakozó akció egyik koordinátora, az aktivisták pozsonyi gyülekezőhelyén. A NATO-konvoj áthaladását provokációnak és erődemonstrációnak nevezte a megmozdulás egy másik közismert résztvevője, Ján Carnogursky volt szlovák miniszterelnök, volt államfőjelölt. “Az amerikaiak ezen az úton is nyilvánvalóvá teszik, hogy nem lenne idegen számukra egy konfliktus Oroszországgal, és ezzel minket is be akarnak vonni az ukrajnai konfliktusba, holott Oroszország nekünk nem ellenségünk” – szögezte le Carnogursky. A konvoj átvonulásának biztosítását a szlovák védelmi minisztérium az ország NATO-tagságából adódó kötelezettségei teljesítésének nevezte.
Néhány nap kell, hogy Magyarországra érjenek
A szlovák hadsereg közlése szerint a NATO konvojt alkotó katonai egységei szeptember 17-ig tartózkodnak Szlovákiában, ezt követően vesznek részt az egyhetesre tervezett Brave Warrior katonai gyakorlaton Magyarországon. A Brave Warrior-on 7 ország (Amerikai Egyesült Államok, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Ukrajna) mintegy 1800 katonája gyakorlatozik majd.
(MTI)
Bal-Rad komm: DOLOG LENNE A HÁZ-HAZÁNK TÁJÁN MAGYAROK! KI AZ AKI ÚGY ÉRZI, HOGY KI KÉNE FEJEZNI A MAGYAROK UNDORÁT A HAZÁNKBAN MASÍROZÓ LATORHAD IRÁNT?
AKADNAK-E OLYANOK, AKIK TEVŐLEGESEN IS HAJLANDÓAK CSELEKEDNI?
ÖSSZE TUDUNK-E VERBUVÁLÓDNI EZREN? TUDUNK-E BESZEREZNI NÉHÁNY MEGTAPOSNI, ELÉGETNI VALÓ CSILLAGOS-SÁVOS RONGYOT?
TUDJUK-E KÖVETNI A MOZGÁSUKAT?
ÖSSZE TUDUNK-E GYÜLEKEZNI EGY LEGALÁBB EGYNAPOS UNDORKODÁSRA ELLENÜK?
Ha valakinek van ötlete, javaslata, FELAJÁNLÁSA: balrad13@gmail.com