Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök az uniós belügyminiszterek tanácsozását megelőzően kijelentette; Csehország sem fogadja el a kötelező migráns-kvótákat, kizárólag önkéntes alapon hajlandók menekülteket befogadni.
Annak ellenére, hogy a magyarországi ellenzéki sajtó a kormány bevándorlás-politikáját egy elszigetelt, tarthatatlan pozíciónak igyekszik bemutatni, a Visegrádi Csoport országai közt konszenzus látszik kialakulni arra vonatkozóan, hogy a jövőben nem fogadunk be korlátlan számban menekülteket. Ezeket az állításokat többnyire a nemzetközi sajtó Magyarország elleni hangulatkeltésére alapozzák; a Financial Times még ma reggel is azzal ostorozza a magyar kormányt, hogy az egyedüli akadálya a menekültek korlátlan befogadásának Európában, és kizárólag Orbán Viktoron bukhat a migráns-kvóta rendszer. Ugyanakkor a cseh kormányfő pozíciója legalább ennyire egyértelmű: migránsokat csak mutatóban kérnek, csak önkéntes alapon, és minden, ezen felüli elvárást az Európai Unió részéről elutasítanak.
Csehország önkéntes alapon befogad 1500 menekültet a következő két évben, ennél többet akkor sem hajlandók, ha azt Brüsszel szankciókkal akarja kikényszeríteni. Egy év alatt annyi embert szállásolnak el, amennyi Magyarországra egy óra alatt érkezik, és ez a cseh kormány hivatalos állásfoglalása. A liberálisok és civiljeik jobb, ha emlékeznek arra, hogy szerintük
az önkéntesség legalább akkora érték, mint a tolerancia és befogadás,
mert az Európai Unióban mától az önkéntesség fog előtérbe kerülni; a migránsok elosztását csak akkor fogadják el a tagállamok, ha az önkéntes jelleggel történik. Sobotka vasárnap egy televíziós interjú során kijelentette, hogy ezen az állásfoglaláson nem változtatnak, és amennyiben Brüsszel kényszerítő eszközzel lép fel, az a tagállamok szuverenitásának felszámolását jelenti.
Bohuslav Sobotka az európai sajtóban
Orbán Viktor korábbi kijelentése szerint a bevándorlás főként Németország problémája. A bevándorlók többsége nem az Európai Unióban akar élni, hanem kifejezetten Németországban, miközben a német politikusok nyílt invitációkat fogalmaztak meg a közel-keleti és afrikai migránsok számára. A kormány ezzel az állásfoglalással koránt sincs elszigeteltségben: Magyarországon kívül Csehország, Lengyelország és Szlovákia is ellenzi a kötelező befogadást, miközben Románia a migrációs válság hatására tovább halasztja a schengeni övezethez csatlakozást. A kormány “elszigeteltsége” emiatt a balliberális ellenzék belpolitikai propagandájának tekinthető, amit szemmel láthatóan brit és amerikai sajtóorgánumok is támogatnak.


http://hidfo.ru/2015/09/csehorszag-sem-ker-a-migrans-kvotakbol/