Háromszor próbálkoztunk már, negyedjére összejött. Az UEFA pénteken kora délután jelentette be a 2020-as Európa-bajnokság házigazdáit, melyek között Budapest is szerepel.
Pénteken 13:00-tól tartott ceremónián jelentette be az UEFA, hogy 12 másik város mellett Budapest is a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezője lesz. Így egy nyolcaddöntőt és 3 csoportmeccset rendezhet a főváros. Hazánk a 2018-ra elkészülő, 68 125 főt befogadni képes, 100 milliárdos Puskás Ferenc Stadionnal nyerte el a rendezés jogát. Bár sikerül végre komolyabb felnőtt labdarúgó-tornát rendeznünk, melyre idáig eddig 3 alkalommal pályáztunk, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben, a különleges, egész Európát átölelő torna miatt ez ezúttal nem jelent automatikus részvételt az EB-n. A helyszíneket ugyanis szétszórták a kontinensen.
Összesen 19 ország városa pályázott a különleges lebonyolítású tornára, melyek közül 13-an kapták meg a rendezési jogot.
A döntőt és az elődöntőt London rendezi!
Negyeddöntő és 3 csoportmeccs: München, Baku, Szentpétervár, Róma.
Nyolcaddöntő és 3 csoportmeccs: Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Dublin, Bilbao, BUDAPEST, Brüsszel, Glasgow.
Az UEFA véleménye a Puskásról
Az UEFA egy héttel ezelőtt közzétette véleményét a pályázű városokról, miszerint a magyar futball presztízsét emelné, ha az ország ott lenne a házigazdák között, a rendezés egyben a labdarúgásunk 10 éves programjára tenné fel a koronát.
Problémák:
  • nincs evakuációs terv (ezt a kivitelezés kezdetlegességének számlájára írták, hiszen csak július végén mutatták be a Puskás terveit a sajtónak is),
  • nincs információ a központi műveleti vezérlő teremről,
  • a beléptető kapuk száma éppen csak elegendő ahhoz, hogy egy órán belül bejussanak az emberek a stadionba,
  • nem értékelhető a belső zárt láncú kamerahálózat hatékonysága, a világítás, az energiaszolgáltatás, a tartalék-áramkörök hatékonysága,
  • nem minősíthető a pálya karbantartása, a takarítás hatékonysága és a biztonsági személyzet munkája,
  • részben kielégítő a sajtóosztály,
  • nem megfelelő a televíziós közvetítőfülkék száma,
  • túl kicsi lehet a sajtóterem.
Tetszett az UEFÁ-nak:
  • megfelelő a pálya, a stadion és a VIP-páholy mérete,
  • dicséretet kaptunk a nagy mennyiségű mellékhelyiségért, elsősegélynyújtó területekért és a mozgáskorlátozottaknak kialakított helyekért,
  • a szurkolók és a delegációk elszállásolása nem lehet probléma Budapesten.
Az UEFA a magyar főváros légi forgalmát viszont éppen csak elegendőnek tartja.
Nézze meg, milyen lesz az új Puskás! Kattintásra nyílik a galéria!Nézze meg, milyen lesz az új Puskás! Kattintásra nyílik a galéria!
A döntésről
Még csütörtökön földrajzi alapon, azaz elhelyezkedés szerint hat vagy nyolc zónába sorolta be az UEFA a jelentkezőket úgy, hogy mindegyikbe legalább két stadion kerüljön. A pénteki szavazáson aztán először arról döntöttek, hogy a müncheni Allianz Arénában vagy a londoni Wembley Stadionban rendezik-e majd az elődöntőket, illetve a finálét, ugyanis erre a csomagra csak ez a két város pályázott.
A második körben a négy negyeddöntő helyszínéről - ezek a városok három csoportmérkőzésnek is otthont adnak majd - szavaztak az illetékesek, azután a nyolcaddöntőre, valamint három csoportmérkőzésre jelentkezők közül választanak négyet. A voksolás záró szakaszában pedig a fennmaradó helyekről döntöttek.
mfor.hu