Hídfő.net | Japán elhalasztja az Oroszország elleni szankcióit
Tokió, 2014. szeptember 19. A japán kormány bejelentette, hogy szemben az eredeti tervezettel, az oroszok elleni szankciócsomag második felét elhalasztják "nem meghatározott" időpontra a mai esedékességéről. A japán kormány "a Moszkva felé irányuló nagyobb rugalmasság jegyében" döntött erről. A japán második körös szankciók -szintén az USA kérésére- a pénzügyi és energetikai szektort érintették volna.
Az orosz külügyminisztérium Japán első körös szankcióira válaszul azt közölte, hogy "Tokió reakciója barátságtalan, és rövidtávú érdekeket helyez szem elé. Egyenes következménye az ukrajnai helyzet hibás felmérésének. Amennyiben Japán a további szankciók mellett dönt, az súlyosan károsíthatja a kétoldalú kapcsolatokat. Reméljük ezekkel a Japán fél is tisztában van." Ezek szerint tisztában van.
Japán közeledik Oroszországhoz, az atomerőmű-problémái ugyanis súlyos társadalmi kérdéseket vetnek fel, ami miatt az energiaellátás ingadozóvá válhat. A Japán kormány alternatívát keres, amit az orosz gáz személyében talált meg. Moszkva ellen hozott energetikai szankciók azonban nem adnának túl jó tárgyalási alapot egy esetleges jövőbeni Japán felé történő orosz gázvezetés-bővítési projektnek. Pontosabban fogalmazva, lehet, hogy az oroszok elvinnék odáig a vezetéket -hiszen ez csak üzlet- de tekintettel a múltbeni "botlásaira" Japánnak, a gáz ára gyaníthatóan egyedi lenne.

http://www.hidfo.net/2014/09/19/japan-elhalasztja-az-oroszorszag-elleni-szankcioit