Hídfő.net | Petro Poroshenko a Capitoliumban
Petro Poroshenko a Capitoliumban
Barack Obama az ukrán elnökkel, Petro Poroshenkoval való találkozás alkalmával nem adott Ukrajnának "speciális, NATO-n kívüli szövetségesi státuszt", ahogy azt az ukrán elnök kérte. Ellenben az Egyesült Államok 46 millió $ értékben nyújt Ukrajnának támogatást, a hivatalos közlemény szerint azonban ez nem fog tartalmazni fegyvert. A csomag tartalma golyóálló-mellények, kevlár sisakok és egyéb katonai felszerelések lesznek. Ehhez érkezik még 7 millió $ értékű "humanitárius" segély.
Poroshenko ukrán elnök azonban nem érezte feltétlen elegendőnek ezt. "Takarók és éjjellátó szemüvegek fontosak, de nem hiszem, hogy ezekkel megnyerünk egy háborút. Ukrajnának sűrgősen több katonai felszerelésre van szüksége, fegyverekre kiemelten. Emellett felkérném az Egyesült Államokat, hogy adják meg Ukrajnának a speciális, NATO-n kívüli szövetségesi státuszt." - fejtette ki  elmondott beszédében.
Poroshenko emellett Oroszországot vádolta azzal, hogy újjá akarja építeni a Szovjetúniót. "Ukrajnának joga van megvédenie magát, ahogy Izrael is megvédheti magát a Közel-Keleten."
Obama valószínűleg megpróbálja felvenni Putyin megfontolt politikai hozzáállását, az USA külpolitikai lépései ugyanis eléggé megtépázták az ország nemzetközi hírnevét és hitelességét. ezek között több meghökkentő is volt, mint amikor az USA orosz kombájnokat vádolt meg, hogy voltaképpen azok tüzérségi fegyverek. Korábban többször voltak már uszító jellegű megmozdulásai a nyugatnak, emlékezzünk csak a maláj gép tragédiájára, amiről kiderült, hogy az ukránok lőtték le, hátha ki tudják robbantani a tényleges háborút.

http://www.hidfo.net/2014/09/19/petro-poroshenko-szerint-ukrajna-helyzete-hasonlo-izraelehez