Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága hivatalosan elismerte(?), hogy vannak orosz csapatok Ukrajna területén - közölte szeptember 18-án, csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.
De kérdem én;
Mit számít az, hogy egy oda nem illő elem elismer valamit, ha a vonatkoztatott állam nem ismeri el -jelen esetben Oroszország? Ki az az érdekvezérelt ET ebben az ügyben és milyen jogkörrel, jogcímen avatkozik tőle távoli konfliktusok belügyeibe?
így folytatja;
Az ET döntéshozó testületének szerdán született határozatában a külügyi tárca tájékoztatása szerint „határozottan felszólította Oroszországot, hogy vonja ki minden katonai egységét Ukrajna területéről, beleértve a törvényellenesen megszállt Krím félszigetet is, és tartózkodjon a jövőben mindenféle beavatkozástól Ukrajnában”. Kijev kiemelte: ez az első eset, hogy egy nemzetközi szervezet hivatalos határozatban elismeri az orosz katonai jelenlétet Ukrajna területén. „Precedens nélküli, hogy hivatalos döntésben elismerik az orosz fegyveres erők jelenlétét Ukrajna területén, amit Oroszország továbbra is tagad” - hangsúlyozta a nyugatbarát ukrán külügyminisztérium.
A hatalomgyakorlás...

Közben Petro Porosenko ukrán elnök egyik tanácsadója, Mikola Tomenko, a Haza párt parlamenti frakciójának tagja leszögezte, hogy a Donyec-medence egyes területeinek nyújtandó különleges státusról és az amnesztiáról szóló törvények addig nem lépnek életbe, amíg az „utolsó orosz katona” el nem hagyja a térséget, és a „terroristák” - ahogy Kijevben nevezik a kelet-ukrajnai oroszbarát milicistákat - le nem teszik a fegyvert. Az amnesztiával kapcsolatosan a honatya rámutatott: a törvény szövege értelmében nem kapnak közkegyelmet azok, akik „gyilkoltak, erőszakos cselekményeket hajtottak végre, fosztogattak vagy az ukrán nemzeti jelképeket gyaláztak meg”.

A javaslatok parlament általi elfogadása szerinte politikai kinyilatkoztatása annak, hogy Ukrajna kész további lépéseket tenni a megbékélés felé. „Megmutattuk, hogy készek vagyunk bizonyos kompromisszumokra, de csakis a törvények által megszabott keretek között” - hangsúlyozta. Tomenko hozzátette, hogy tisztelettel viseltetik azok iránt, akik az elnöki hivatal elé vonultak az említett törvények ellen tiltakozni. „Vannak azonban az országban olyanok, akik fegyvernyugvást, békét követelnek, és nem akarják, hogy gyermekeik a harcmezőkön halljanak meg” - emelte ki.

Az ukrán parlament kedden fogadta el azt a két, Porosenko elnök által beterjesztett törvényjavaslatot, amelyek egyike a Donyec-medence egyes területeinek nyújt úgynevezett különleges státust, azaz a központi vezetéstől független önigazgatást és ehhez kapcsolódó különleges jogokat. A törvény Donyeck és Luhanszk megye azon közigazgatási egységeire vonatkozik, amelyekre jelenleg kiterjed a Kijev által az oroszbarát szakadárok ellen indított „terrorellenes hadművelet”.

A másik jóváhagyott indítvány az oroszbarát szeparatistákat részesíti amnesztiában. Előző nap mintegy háromszázan vonultak az elnöki hivatal elé - zömében a radikális Jobboldali Szektor és az Avtomajdan nevű civil szervezet aktivistái -, hogy tiltakozzanak a törvények elfogadása ellen, és azok megvétózását követeljék az államfőtől.
Bíró Dalma