Kína ratifikálta a BRICS-országok által 2014 júliusában aláírt megállapodást, ami rögzíti a nem-nyugati országok közös fejlesztési bankjának létrehozását, és ezzel minden akadály elhárult a nyugati pénzintézetek monopóliumának megdöntése elől.
Az ország törvényhozói testülete kedden törvénybe iktatta a Brazíliában aláírt megállapodást, amiben a BRICS csoport öt országa határozott egy új, közös pénzintézet létrehozásáról. Július 7-én Moszkvában fogják beiktatni az Új Fejlesztési Bank első vezetői testületét, a pénzintézet azt követően megkezdi működését, és egyik első lépése lehet a görög válság megoldása.
Alekszisz Ciprasz kormánya a hétvége folyamán határozott arról, hogy július 5-én a lakosság népszavazással kell döntsön arról, elfogadják-e a nyugati hitelezők feltételeit.
Először májusban mutatkoztak jelei annak, hogy Görögország komolyan gondolja a nyugati pénzintézetektől függetlenedést. Május 17-én Szofia Szakorafa, a görög Sziriza párt politikusa bejelentette, országuk azzal hidalná át a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank által Athén számára létrehozott adósságcsapdát, hogy csatlakoznak a BRICS-országok Új Fejlesztési Bankjához, ami lehetővé tenné, hogy további forrásokhoz jussanak, és lassan leépítsék a felhalmozódott adósságállományt.
Tegnap Kosztasz Izikosz védemi miniszter helyettes a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva jelentette ki, hogy Görögország mindig is az európai-eurázsiai kapcsolatok bővítésének oldalán állt, és továbbra is csatlakozni akarnak a BRICS fejlesztési bankjához. Oroszország májusban hívta meg Görögországot a BRICS csoportba, és a fejlesztési bankhoz csatlakozásról a szervezet július 9-10-i csúcstalálkozóján fognak dönteni. A miniszterhelyettes elmondása szerint jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások a tagállamokkal a csatlakozás feltételeiről.


http://hidfo.ru/2015/07/a-gorog-valsag-megoldasa-lehet-a-brics-bank-egyik-elso-probaja/