A Jobbik felszólította a kormányt, hogy állítsa helyre a diplomáciai kapcsolatokat Bassár el-Aszad kormányával.
Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke kijelentette, hogy a migrációs válság megoldásához egy stabil Szíriára van szükség, aminek előfeltétele, hogy helyreálljanak a diplomáciai kapcsolatok az ország legitim kormányával.
Magyarország 2012 decemberében kiutasította a szír diplomatákat és bezárta Szíria budapesti nagykövetségét, mert az Egyesült Államok külpolitikájához igazodott hozzá, hónapokkal azt követően, hogy Washington diktátornak nyilvánította az ország legitim vezetőjét, és egy olyan csoportot ismert el Szíria kormányának, amely Szíriában soha nem is működött ellenzéki csoportként. Az amerikai titkosszolgálatok az államhatalom ellen harcot folytató fegyveres csoportokat készítettek fel, és az Egyesült Államok kormánya mára nyíltan beszél arról, hogy a CIA képezte ki és fegyverezte a szíriai kormány ellen harcoló “ellenzékieket”.
A 2011 óta folyamatban lévő háborút a nyugati országok “polgárháborúnak” és “forradalomnak” nevezik, pedig az amerikai kormány is elismeri, hogy a kormányellenes csoportokat külföldön képezték ki. Bassár el-Aszad maga is kijelentette, hogy “forradalomról” abban az esetben lehetne beszélni, ha a nép harcolna a kormánya ellen, de jelen helyzetben az országba injektált idegen fegyveres csoportok harcolnak az államhatalom ellen.
Magyarország a szíriai diplomaták kiutasításával támogatást adott az amerikai külpolitika azon gyakorlatának, melynek részeként tetszőleges, velük együtt nem működő legitim vezetőket diktátornak nyilvánítanak, és fegyveres puccsal akarnak eltávolítani a hatalomból. Ugyanakkor, a szíriai háború az Európát sújtó migrációs válság egyik okává vált. A háború miatt 11 millió ember otthona semmisült meg. Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, hogy a migrációs válság megoldásához a szíriai államhatalom stabilizálására van szükség.
Bassár el-Aszad szeptember közepén egyértelműen kijelentette; ami most Szíriában zajlik, az az európai országok külpolitikájának is következménye. Az Európai Unió több tagállama támogatta a Közel-Keleten működő terrorszervezeteket, és felelősek a migrációs válságért, mert a tömeges elvándorlás a terrorizmus egyenes következménye. “Európa felelős, mert támogatta a terrorizmust, és máig változatlanul ezt teszi. Ma is támogatja a terrorszervezeteket, és védelmet nyújt nekik.”
Augusztus 28-án Ali Haidar, béketárgyalásokért felelős miniszter az illegális bevándorlás által sújtott országok segítségét kéri abban, hogy Szíria megvalósíthassa a tömeges elvándorlás megállítására kidolgozott stratégiát. A miniszter a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy a kormány intenzív újjáépítési programot folytat a háború által elpusztított övezetekben, egész falvakat és városrészeket építenek újjá állami forrásokból.
Magyarország Szíria legitim kormányát kell támogassa abban, hogy az otthonaikból elűzött családok hazatérhessenek, és fel kell hagyjon azzal a gyakorlattal, hogy az amerikai titkosszolgálatok által kiképzett fegyveres csoportokat támogat egy ország legitim kormányával szemben.

http://hidfo.ru/2015/10/magyarorszag-sziria-legitim-kormanyaval-kell-targyaljon/