Gerhard Schröder volt német kancellár a Westdeutsche Allgemeine Zeitungnak adott interjú során annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a Nyugat eltörölje az Oroszország elleni szankciókat. Elmondása szerint a gazdasági korlátozások Moszkvának és Európának egyaránt ártanak.
A volt kancellár nyíltan kifejezte támogatását Horst Seehofer bajor miniszterelnök irányába, aki szintén a szankciók eltörlését képviseli. Seehofert korábban azzal vádolták a német politikusok, hogy “Putyin kezére játszik”, és emiatt akarja a kereskedelmi korlátozások enyhítését. Schröder ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a bajor kormányfő Moszkvában tett látogatása során kizárólag Németország érdekképviseletében járt el, és nem képvisel olyan nézeteket, melyek ellentétben állnának Berlin érdekeivel.
Schröder a lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy “a szankciók mindkét félnek ártanak, nem segítik megoldani a konfliktust, ehelyett újabb akadályokat állítanak a kapcsolatok javítása elé. Ennek okán meg kell szabadulni tőlük.” Emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Berlin külpolitikájára nézve kifejezetten káros, hogy a NATO haderő-összpontosítást folytat Oroszország határai mentén. A volt kancellár egy új NATO-politika életre hívásának szükségességére hívta fel a figyelmet, ami összeegyeztethető a német külpolitikával, és nem a szomszédok elleni háborús készülődésre alapozódik.
“Túl kockázatosnak tartom, hogy a szövetség az európai-orosz határon fokozza a katonai jelenlétet, mert ezáltal megsemmisíti az Ostpolitik alapjait.”
Gerhard Schröder korábban is ellenezte a nyugati országok által a szankciók meghosszabbításáról hozott döntést. A politikus azt mondta, ezek a korlátozások kontraproduktívak, mert a Moszkvával folytatott dialógus létfontosságú Európa biztonsága szempontjából.
Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma külügyi bizottságának elnöke tavaly júliusban arra mutatott rá, hogy főként az európai gazdaság szenved el súlyos veszteségeket, eközben pedig az Egyesült Államok fokozza kereskedelmi tevékenységét Oroszországgal. Puskov szerint Washington célja valójában nem az orosz gazdaság gyengítése, hanem az Európai Unió gazdasági alapjainak aláásása, hogy az amerikai vállalatok jelentős piaci előnnyel indulhassanak a főként Washington által erőltetett transzatlanti szabadkereskedelmi övezetben.


http://www.hidfo.ru/2016/02/a-volt-nemet-kancellar-a-szankciok-eltorleset-surgeti/