Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden kijelentette, hogy ellenzi Görögország schengeni övezetből történő kizárását, mivel ez a lépés aligha oldja meg az Európát sújtó migrációs válságot.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azt mondta, Görögország számára ez “nem a kilépések ideje”, és az Európai Unió közös megoldásokat kell találjon a problémákra, beleértve a migrációs válságot is. Tusk személyes megbeszélést folytatott a görög kormányfővel, majd kijelentette, hogy “Görögország schengeni övezetből történő kizárása nem megfelelő válasz a migrációs válságra, mert Görögország kizárása nem oldja meg a problémáinkat.”
Görögország számos tagállam részéről fokozott nyomás alá került, miután a migrációs válság első egy éve során nem regisztrálta az országba érkező menekültek többségét, ehelyett regisztrálatlanul továbbengedte őket Európába. Néhány hónap leforgása alatt több mint egymillió bevándorló érkezett a balkáni országokon át Ausztriába, Németországba és Svédországba anélkül, hogy az európai hatóságok bármilyen előzetes információval rendelkeztek volna személyi kilétükkel kapcsolatban.
A görög hatóságok passzivitása miatt az utóbbi hónapok során számos tagállam döntött a határok lezárása mellett. Fordulópontot jelent, hogy Ausztria is kilátásba helyezte a határok teljes lezárását a menekültek előtt, miután egyike volt annak a három országnak – Németország és Svédország mellett -, amelyek a legtöbb migránst fogadták be 2015 során.
Osztrák és cseh tisztviselők azzal vádolják Görögországot, hogy továbbhárítja a felelősséget magáról az Európai Unióra, és nem hajlandó megvédeni a schengeni övezet külső határait.


http://www.hidfo.ru/2016/02/nem-a-kilepesek-ideje/