Az Egyesült Államok, Franciaország és más nyugati országok egyaránt felszólították Törökországot, hogy állítsa le a kurdok által lakott települések ostromát Észak-Szíriában.
John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szombati közleményében úgy fogalmazott: “Aggódunk az Aleppoban kialakult helyzet miatt, és tovább dolgozunk a konfliktus de-eszkalálásán”. A szóvivő azt is hozzátette, közvetlen jelentéseket kaptak arról, hogy Törökország a határ török oldaláról nyitott tüzet szíriai településekre, emiatt felszólították a kormányt, hogy szüntesse be ezt a tevékenységet. Franciaország szintén csatlakozott az Egyesült Államok állásfoglalásához; a francia külügyminisztérium felszólította Törökországot, hogy szüntesse be a kurdok lakta területek bombázását.
“Az Iszlám Állam (Daesh) elleni harc kellene legyen prioritás, és a Nemzetközi Szíria Támogató Csoport (Oroszország, USA, ENSZ) müncheni biztonsági konferencián elért megállapodásainak gyakorlatba való átültetése.”
Ennek ellenére a NATO-tagállamok közt továbbra sincs egyetértés abban, hogy mit minősítenek terrorszervezetnek és mit nem: úgy tűnik, ezt az egyes országok saját érdekeik mentén határozzák meg, mert Törökország terrorszervezetnek tartja a kurdok önvédelmi alakulatait, ellenben az Iszlám Államtól olajat vesz.
A francia külügyminisztérium szerint “Törökország az USA által vezetett terrorellenes koalíció aktív tagja”. A kurdok fegyveres szervezetei – akik maguk is a Daesh ellen harcolnak Szíriában – ugyanakkor arról számolnak be, hogy Törökország máshogy határozza meg a prioritásokat.
Az utóbbi hónapok során az Egyesült Államok láthatóan eltávolodott az Erdogan-rezsimtől – továbbra is kérdés, hogy meddig nevezheti még “szövetségesnek” és “partnernek” Törökországot. A NATO-országok közti belső konfliktusból egyelőre a prioritások közti jelentős eltérés látható, az amerikai külügy számára pedig előállhat az a kényszerű döntés, hogy választania kell a törökök és kurdok közt. Amennyiben az Erdogan-rezsim többé nem bizonyul hatékony “partnernek”, a kurd szeparatizmus támogatása erős ütőkártya lehet Washington kezében.


http://www.hidfo.ru/2016/02/belharc-egymassal-is-konfliktusban-allnak-a-nato-orszagok/