A helyzet mutyi-téren változatlan, illetve igenis változik: sajnos rossz irányba. A korrupciót állami szinten űző kormányzat intézkedéseinek köszönhetően az Unió egyik legkorruptabb országának mondhatjuk magunkat.
A Transparency International (TI) szerint az elmúlt esztendő a közpénzek átláthatatlan szétosztásának az éve volt Magyarországon, amikor is a kormány bármifajta következmény nélkül használhatta a hatalmát arra, hogy előnyhöz juttassa a holdudvarába tartozó üzleti csoportokat, illetve haverokat. Egyetlen adat megemlítése elég ahhoz, hogy lássuk, mennyire igaz a TI álláspontja: Mészáros Lőrinc vagyonbevallása szerint 2015-ben naponta több mint 2,2 millió forintot keresett. Tőle tudjuk, hogy mindezt a szerencsének és a jó Istennek köszönthette, meg persze Orbán Viktornak.
De nem egyedül ő volt az, aki rendkívül jól járt az elmúlt időkben. Legutóbbi helyzetjelentésünk óta ugyanis újabb mutyigyanús ügyek kerültek a napvilágra. Az elmúlt hónapokban például több százmillió forintnyi bevételhez jutott az Andy Vajna által megszerzett TV2-csoport a kormányzati propaganda hirdetésével. Ráadásul a csatorna márciustól megduplázza a hirdetési árait, ennek köszönthetően még többet fizethetünk majd Andy Vajna zsebébe. Cserében azért, hogy népbutító fideszes propagandát sugározzanak. Ezen kívül az LMP több mint gyanús mutyikat fedezett fel a magyar oktatás terén, illetve még az is kiderülhetett, hogy Magyarországon már a kazah juhtenyésztés segítségével is lehet lopni.
Üdvözlünk Európa egyik legkorruptabb államában!
Magyarország tavaly 100 pontból 51 pontot ért el a Transparency International korrupciós felmérésében, ami három ponttal múlja alul az ország 2014-es eredményét. A pontszámhoz hasonlóan a korrupciós világranglista helyezésén is három helyet rontott Magyarország. Martin József Péter, a TI magyarországi igazgatója szerint hazánkban kiépült és rendszerszerűvé vált a korrupció központosított formája, éppen  ezért 2015 a közpénzek átláthatatlan szétosztásának éve volt Magyarországon.
Az igazgató szerint a magyarországi korrupció fontos eleme, hogy jogi eszközökkel magánpénzzé alakítják a közpénzeket. Magyarországon haveri kapitalizmus épül a polgárok kárára a magyar adófizetők pénzéből. Ennek jelei tisztán láthatóak, emlékezzünk csak például Mészáros Lőrincz mesés meggazdagodására: az Orbán Viktor jó barátjaként ismert felcsúti polgármester egyszerű gázszerelőből néhány év alatt felküzdötte magát az ország száz leggazdagabb embere közé. A polgármester két cégéből összesen 817 millió forint osztalékot vett ki tavaly – ez naponta több mint 2,2 millió forint. Mészárosnak emellett 524 milliós pénzkövetelése van, illetve feleségével vettek egy horvátországi ingatlant Vir szigetén.
mutyilista22_1_1.png
TV2 hirdetések: propaganda-hadjárat közpénzből
A „Ha Magyarországra jössz...” felütésű plakátok és reklámok megjelenése óta egymást követik az újabb és újabb propagandaüzenetek a nyilvánosságban. A 444.hu számolta ki, hogy alig nyolc hónap alatt több milliárd forint közpénz folyt el ezekre a kampányokra. A tévés hirdetések bevételein az Andy Vajna által megszerzett TV2-csoport és a közmédia osztozott.
A magyar reformok működnek! című kampányért 406 millió 335ezer 360 forintot fizetett listaáron a kormány Andy Vajna csatornájának. Két hónap alatt mintegy 1500-szor kívánták a tévénézők agyát azzal mosni, hogy Magyarországon minden szép és jó. A kormány által megrendelt tavalyi tévés kampányok decemberig kizárólag a Tv2-csoporton és a közmédián futottak. A bevándorlásellenes kampány idején volt, hogy listaáron napi 25 millió forint értékű állami reklám ment a TV2-nek.
kampany.png
Nem is csoda, hogy a TV2-nek így sikerült megsértenie a társadalmi célú reklámok közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezéseket, ugyanis a televízióban lévő futott hirdetések ebben a formában legfeljebb választási kampány idején jelenhetnének meg, mivel az üzenetek politikai reklámnak minősülnek.  A büntetés mértéke bizonyosan „elegendő” visszatartó erővel bír majd, nehogy újra elkövesse a csatorna ezt a hibát: a TV2 médiaszolgáltatóját végül 856 ezer forintra büntették, miközben ugye a kampányra az államtól több mint 400 millió forintot kapott a csatorna. Ez nagyjából annyira hatásos, mintha túl magas vízállás esetén két-három vödör vizet kimernének a Balatonból.
Ha mindez nem lenne elég, márciustól még nagyobb sebességre kapcsol a TV2-mutyi reklámgépezete, ugyanis  a csatorna márciustól megduplázza a hirdetési árait. Mindez azt jelenti, hogy még többet fizethetünk majd mi, adófizetők Andy Vajna zsebébe, cserében azért, hogy népbutító fideszes propagandát sugározzanak.
Súlyos mutyigyanú az oktatási pénzek elköltésében
Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint a kormány kizárólag azért vezetett be „ostoba tantervet, adminisztrációs terheket és minősítési rendszert”, hogy ellophassa az azok elkészítése után felvehető uniós forrásokat. „Az idióta tankönyveket és oktatási programokat” pedig azért kell használni, mert különben az EU visszakérné a támogatást – fűzte hozzá az LMP-és politikus, aki szerint eddig legalább 30 milliárd forintot költöttek az oktatási reformokra. A kiadások közül azonban több, akár százmillió forint értékű megbízás is „alibicégekre, - feladatokra” ment el.
Az LMP elnökségi tagja azt mondta, a sokat kritizált felvételi és érettségi feladatokat is „kamucégek írják”, ezzel pedig szerinte az uniós források mellett „a gyerekek jövőjét is ellopja” a kormány. Az Oktatási Hivatal már reagált az LMP vádjaira: szerintük csak ellenzéki letámadás zajlik az oktatás terén, amelynek része Hadházy fellépése. A hivatal szerint minden rendben zajlott a közbeszerzéseknél és a források felhasználásánál.
A kazah juhtenyésztés rejtelmei
A szocialista Mesterházy Attila kérte ki azokat az adatokat, amelyekből kiderült, hogy mennyiért is készített a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. különböző tanulmányokat a kazah mezőgazdaságról. A céget az a Horváth László vezeti, aki 22 éve jó barátja a Bors szerint Fazekas miniszternek. Horváthék összesen negyvenmillióért írtak tanulmányokat a Földművelésügyi Minisztérium több háttérintézményének az alábbi témákban:
- Az agrárlogisztika fejlesztési lehetőségei Kazahsztánban - 7,9 millióért
- A kazah juhtenyésztésről - 8 millióért
- A kazah talajművelésről - 8 millióért
- Hogyan kell kazah olajtartalmú növényeket termelni - 8 millióért
- A Húsmarha Kazahsztánban című dolgozat - 8 millióért
Érdekesség, hogy ezekből a tanulmányokból több is kevesebb mint két hét alatt készült el. A minőség, illetve az ár/érték arány magukért beszél:  a képen a szövegleírás szerint egy virágba borult napraforgót láthatunk…
6oysdfb2lpqqae8us.jpeg
A többi csodás ábrázolás itt található.
Ha mindez nem lenne elég, mint kiderült, egy nagy Schmittelés az egész, a tanulmányok nagy részét egyszerű másolás-> beillesztéssel „írták meg”.
Ezzel az üzlettel megint valaki jól járt, és természetesen Mutyiországban ezek után sem fog történni semmi. A Fidesz-közeli üzleti körök továbbra is számolatlanul juthatnak hozzá a közbeszerzési forrásokhoz, rokonok és barátok cégbirodalmai nőhetnek ki a semmiből, hogy aztán állami pályázatokon milliárdokat besöpörve vonogathassák a vállukat a bennfentes ügyészségből adódóan a felelősségre vonástól való legcsekélyebb félelem nélkül.


ténytár