Belgiumban kedden tíz embert tartóztatott le a rendőrség, akiket most azzal vádolnak, hogy külföldieket toboroznak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számára.
A Brüsszelben őrizetbe vett személyeket kilenc különálló rajtaütés során fogták el, melyek kora hajnalban, egy időben történtek, négy külön városrészben. A Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Schaarbeek és Etterbeek területi önkormányzatoknál végrehajtott rajtaütések során a célszemélyeknél házkutatást tartottak, a Daeshez köthető toborzó tevékenység gyanúja miatt. A Franciaországban, november 13-án történt terrortámadás óta Belgiumban is erőteljes hatósági fellépés tapasztalható, a rendőrség rendszeresen hajt végre házkutatásokat első és második generációs bevándorlóknál, akiket azzal vádolnak, hogy külföldieket toboroznak a terrorszervezet soraiba, és megszervezik kiutazásukat Szíria területére.
Szeptember 18-án Hans-Georg Maassen, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője egy a Rheinische Post napilapnak adott interjú során kijelentette, hogy radikális iszlamista szervezetek a migránsokat segítő civil szervezetek tagjaiként és segítő önkéntesként tevékenykednek, ami ideális álca számukra valós tevékenységük elfedéséhez.
A titkosszolgálati vezető beszámolt arról, hogy az elhárítás ügynökei több alkalommal szemtanúi voltak annak, amint szalafista prédikátorok az újonnan érkező közel-keleti menekültek közt próbálnak új tagokat toborozni. A Rheinische Post napilapnak adott interjúban Maassen arról számolt be, hogy az újonnan szerveződő terrorsejtek felszámolása nem csak biztonságpolitikai, hanem kényes belpolitikai kérdés is egyben, mert a civil szféra és emberi jogok védelmezőinek ellenállásába ütközik. Elmondása szerint a terrorista sejtek beépültek a migránsokat segítő civil szervezetekbe, és képesek arra, hogy saját védelmük érdekében a jogvédő szervezeteket mozgósítsák.


http://www.hidfo.ru/2016/02/terroristakat-toboroztak-tiz-szemelyt-tartoztattak-le-belgiumban/