Ausztria arra számít, hogy Németország is követni fogja Bécs új politikáját a migránsok feltartóztatásával kapcsolatban. Werner Faymann osztrák kancellár szerint nemsokára Németország is korlátozni fogja a migránsok határátlépését.
Az osztrák belügyminisztérium kedden jelentette be, hogy fokozott kontrollt vezet be az ország déli határvonalának 12 ellenőrzőpontján, hogy elriassza az illegális határátlépése készülő bevándorlókat. Ausztria napi kvótákat vezetett be a határátkelőhelyeknél, a keret betöltését követően azonnal lezárnak egy-egy határátkelőhelyet a migránsok előtt.
Az osztrák kancellár szerdán a Kurier napilapnak adott interjú során indirekt módon figyelmeztette és felelőtlenséggel vádolta Németország vezetőit; Faymann kijelentette, hogy minden felelős kormány a valós viszonyok figyelembevételével kell döntéseket hozzon saját országára vonatkozóan, Ausztria is ezt tette, és vélhetően a közeljövőben Németország követni fogja a példát.
Faymann egyúttal annak szükségességéről beszélt, hogy az európai országok erősebb határkontrollt vezessenek be, ha az Európai Unió és Törökország közti 3,3 milliárd dolláros megállapodás kudarccal végződik. Az EU vezetői február 18-19-én Brüsszelben kezdődő csúcstalálkozón vitatják meg a migrációs válság kezelésének új tervezetét, melyben úgy tűnik, már Ausztria is a határok lezárását képviseli.
Január 20-án Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Heute Journal magazinnak nyilatkozva kijelentette, hogy a határellenőrzés nemzeti szintű helyreállítása lehet az európai megoldás mozgatórugója, mert ez a migránsokat megakadályozza abban, hogy továbbutazzanak Európába – ellentétben a Törökországgal kötött paktummal, ami nem megoldja a migrációs válságot, hanem egy külső hatalom kezébe adja az Európai Unió déli határai feletti ellenőrzést.


http://www.hidfo.ru/2016/02/nemetorszag-is-lezarja-hatarait/