A német sajtó egyre aktívabban foglalkozik a kijevi atlantista kormány tevékenységével, ami a “forradalom” utáni két évben gyakorlatilag semelyik ígéretét nem váltotta be, viszont csődbe vitte az országot.
A Süddeutsche Zeitung német napilap publicistája szerint az ukrán kormány azt teszi, amihez legjobban ért: felelőtlenül cselekszik, amivel azt kockáztatja, hogy elveszíti az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatását. Kedden az ukrán parlament nem szavazta meg a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt, ami arra kényszerítette volna Arszenij Jacenjukot, hogy lemondjon posztjáról. A német lap szerint Ukrajnában háború készül az oligarchák és reformerek közt, aminek megakadályozására Arszenij Jacenjuk lemondása lett volna az utolsó lehetőség.
A Die Welt ugyanezt a véleményt fogalmazta meg, kiemelve a Petro Porosenko és Arszenij Jacenjuk közti konfliktust, és a minden nappal tovább mélyülő válságot. “Ha a parlamenti koalíció felbomlik és Kijev új választásokat kell tartson, a helyzet még veszélyesebbé válhat, különösen annak okán, hogy Petro Porosenko támogatottsága mélyponton van.” A lap hozzáteszi, hogy mostanra egyre kevesebb ukrán hisz a korrupció elleni harcban, mert ez hangzatos jelszó volt a kormány megdöntése során, de a későbbiekben semmi nem lett az ígéretekből. “Emiatt már a nyugati országok is rossz szemmel nézik az Ukrajnában zajló eseményeket.”
A Die Welt értékelése szerint az ukrán államfő próbálja ugyan újra kontroll alá vonni a helyzetet, de kérdéses, hogy ehhez elegendő hatalma van-e, egy működésképtelen kormány pedig veszélybe sodorja az idáig is nehezen megtartott stabilitást.
Ukrajnában a gazdasági helyzet 2014 februárjában kezdett mélyrepülésbe (még a korábbi állapotokhoz képest is), amikor civil szervezetek és belföldi szélsőjobboldali csoportok által kezdett utcai harcok során a legitim kormányt megdöntötték. Az akkor hatalomra jutott atlantista kormány kiárusította az ország energetikai hálózatát a nyugati befektetőknek, megkezdte az ország EU- és NATO-integrációját. Eközben a fogyasztási cikkek és az energia ára sokszorosára nőtt. Odessza kormányzója szerint több mint egy évtizedre lehet szükség pusztán ahhoz, hogy az ország gazdasági helyzete újra a 2014 eleji szintre jusson vissza.

http://www.hidfo.ru/2016/02/ukrajna-haboru-keszul-az-oligarchak-es-reformerek-kozt/