Angela Merkel megoldhatatlan feladatokkal kell szembesüljön az eheti uniós csúcstalálkozón, és a német sajtó már annak lehetőségéről beszél, hogy amennyiben megoldások nélkül tér vissza Németországba, az a kancellár lemondásához vezethet.
A Deutsche Welle értékelése szerint a Brüsszelben kezdődő eheti csúcstalálkozó az utolsó lehetőség Angela Merkel számára, hogy az Európai Unió tagállamaival és Törökországgal közös megoldást találjon a migrációs válságra, ennek lehetőségei azonban igen szűkösek. Csütörtökön és pénteken az uniós hivatalok és a tagállamok két fő problémára összpontosítanak: a brit kilépési referendum, valamint a migrációs válság kérdésköreire. Merkel Brüsszelbe utazása előtt arról beszélt az országgyűlésben, hogy “nem a kvóták kérdése fogja meghatározni a találkozó sikerességét”, ami arra utalhat, hogy a német kancellár már nem tudja keresztülvinni akaratát azon országokkal szemben, melyek nem hajlandók a kompromisszumra a migránsok befogadásával kapcsolatban.
Merkel a német képviselők előtt beszélve kijelentette, hogy az Európai Tanács mostani találkozója “valami egészen más” (utalván ezzel az EU és Törökország közti megállapodásra), ugyanakkor feltette a kérdést; “ehelyett inkább adjuk fel – mint ahogy azt sokan vehemensen követelik -, zárjuk le a görög-macedón és bolgár határt, elfogadva annak minden következményét Görögországra és az Európai Unió egészére nézve?”
Miközben Angela Merkel “feladásként” jellemzi azt a forgatókönyvet, ha Európa nem enged be néhány év alatt tíz millió bevándorlót, a visegrádi országok már a cselekvésnél tartanak, és hétfőn a prágai csúcstalálkozón megállapodás született a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia közt arra vonatkozóan, hogy lezárják a balkáni migrációs útvonalat.
Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter a Der Spiegelnek nyilatkozva azt mondta, “ameddig nincs közös európai megoldás, elfogadható minden lépés a balkáni országok részéről, amit saját határaik lezárására tesznek”. A lap emellett rámutatott arra, hogy Németországban egyre növekszik a nyomás – belföldön – az irányba, hogy a kormány lezárja az ország határait, és ez a lépés ténylegesen a schengeni övezet végét jelentené. Axel Schäfer, az SPD elnökhelyettese szintén kijelentette:
“le kell zárni a balkáni útvonalat. Aki fenn akarja tartani a nyitott határokat, annak le is kell tudnia zárni azokat szükség esetén.”
Merkel koalíciós partnerei egyelőre elkötelezettek a schengeni övezet fenntartása irányába, de a kontrollálatlan migráció okán mindinkább előtérbe kerül a német határ lezárásának gondolata. A Deutsche Welle szerdán arra mutatott rá, hogy már nem sok német politikus osztja a kancellár reményeit a Törökországgal kötött megállapodásra vonatkozóan. A lap szerint Berlinben olyan feszültség előzte meg a mostani uniós találkozót, mint korábban soha, és sokan arról beszélnek, hogy a hidegháború óta ezek a legvészterhesebb napok Németország számára.
A német politikai elemzők tekintélyes része úgy gondolja, hogy a mostani találkozó nem fog érdemi eredményt hozni, és Angela Merkel “üres kézzel” tér vissza Brüsszelből. A Deutsche Welle eközben saját forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a belügyminisztérium előkészületeket folytat a német határ lezárására, amit eleinte “két hétre, átmeneti jelleggel” lépnének meg.
A DW emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak a schengeni övezet számára lehet katasztrofális a találkozó sikertelensége, de a német belpolitikában is súlyos következményeket von magával, különösen a kancellár személyére vonatkozóan. A lap Bundestag-képviselőkre hivatkozva azt írja, hogy nem kizárt a találkozó után Angela Merkel lemondása, amire maga is utalásokat tett, hiszen korábban kijelentette, hogy előbb fog önként távozni, minthogy választási vereséget szenvedjen.
Bár a CDU tagjai a nyilvánosság előtt továbbra is támogatják a kancellárt, a lap információi szerint erőteljes helyezkedés kezdődött meg, a CSU tagjai pedig “azt ajánlják kollégáiknak, hogy ne pozícionálják magukat Merkel biztos támogatói közé” – ami arra utalhat, hogy Merkel távozása valós lehetőség, azt követően pedig a pártokon belül és a hivatalokban is személycserék lavinája fog megindulni.

http://www.hidfo.ru/2016/02/a-csucson-kellett-volna-abbahagyni-lemondhat-a-nemet-kancellar/