Norvégia arra kérte a NATO-t, hogy fokozott erővel legyen jelen a szövetség haditengerészete a Barents-tengeren, hogy megfigyelés alatt tartsák az oroszok tevékenységét.
Az ország védelmi minisztere, Ini Marie Eriksen Soreide azt mondta, a szövetség több figyelmet kellene fordítson a térség stratégiai kihívásaira, arra az esetre, “ha történne valami”, és a szövetségi haditengerészet fokozott jelenléte lenne szükséges, hogy megfigyelje az orosz aktivitást. Az Aftonbladet beszámolója szerint egy ilyen lépés szimbolikus értékű is lenne, mert azt juttatná kifejezésre, hogy “a NATO minden tagállamát megvédi”.
Annak ellenére, hogy a NATO haditengerészet fokozott jelenléte a Barents-tengeren valószínűleg magával vonná a régióban az orosz védelmi képességek megerősítését, a miniszter azt mondta, szerinte ez a lépés nem provokálna ki semmilyen konfliktust.
Norvégia külügyminisztere, Borge Brende korábban kijelentette; Oszló a nyilvánvaló geopolitikai feszültségek ellenére is előnyben részesíti a jó szomszédi viszonyt. Elmondása szerint a norvég-orosz kapcsolatok alapjait a két ország vezetői közti személyes kapcsolatok jelentik, és “a feszült nemzetközi helyzet ellenére számos kérdésben továbbra is kifogástalan az együttműködés” köztük.


http://www.hidfo.ru/2016/02/norvegia-fokozott-nato-jelenletre-alapozna-a-jo-szomszedi-viszonyt/